De regionala deltävlingarna i Ung Företagsamhet 2022 är avgjorda och snart avgörs SM där Tasty Wasty UF ska vara med och representera Halland. ”Vi har alltid varit i banorna att göra något kopplat till svinn för att hjälpa klimatet i den mån vi kan”, säger Tasty Wasty UF.
I mars avgjordes de regionala deltävlingarna i Ung Företagsamhet. På en förstaplats som Årets UF-företag i Halland kammade Tasty Wasty UF hem vinsten. De vann dessutom första pris i kategorierna Årets vara, Årets hantverkare och Årets affärsplan.
I slutet på maj avgörs SM i Göteborg där de är med och representerar länet. Bakom företaget står fem elever från ekonomiprogrammet på Peder skrivares skola; Clara Nilsson, Elin Carlsson, Felicia Ahlm, Johanna Kuylenstjerna och Lovisa Olthammar.
- Vi skapar chutneys och marmelader gjort på svinnfrukt som annars slängs. Minsta lilla skråma på ett äpple så plockas det bort i butiken, trots att det finns så mycket kvar av äpplet som går att äta. Vi skär därför bort den bit av äpplet som inte går att äta och sedan gör vi chutney och marmelad på resten.
- Vi satt och skrollade över Instagram och kom över ett inlägg där det stod att 931 ton mat slängs varje år i världen. Vi tänkte att det inte kan stämma! När vi kollade upp det visade det sig att det var sant. Det sådde ett frö hos oss. Vi har alltid varit i banorna att göra något kopplat till svinn för att hjälpa klimatet i den mån vi kan.
UF-företaget får ta del av svinnfrukt från tre matbutiker och säljer sedan produkterna vidare i form av marmelad och chutney i två butiker.
- Vi har fått en egen hylla i två butiker, vilket är väldigt kul! När man köper vår produkt köper man en klimatvara. Genom att våra produkter finns i en vanlig matbutik så kan det även bli lite mer av ett vardagsval för kunden att ta vara på svinnfrukten. Det tycker vi är bra.
- Det har varit väldigt roligt att driva UF-företag och något vi vill fortsätta med i framtiden. Vi har lärt känna oss själva och hittat egenskaper som vi tidigare inte visste att vi hade. Vi tar med oss personliga lärdomar men även inom samarbetet. Hur man läser av människor och att kompromissa. Framför allt en gigantisk lärdom om klimatet och hur man handskas med motgångar! Två av oss har funderat på att skapa en receptbok där vi kan driva vidare konceptet med att tänka miljösmart.
Stort lycka till önskar vi den halländska SM-truppen!
Text: Annie Hilmersson
UNG FÖRETAGSAMHET.Ung Företagsamhet