Gralg UF: Från skolbänken till SM-guld med alger som framtidens gödsel. Nu har de dessutom vunnit EM-silver i Italien. Med deltagare från ett 40-tal länder var konkurrensen stenhård.
Bakom årets SM-vinnare i Ung Företagsamhet finns Charlie Arby, Emmy Berggren, Magnus Lissbrant och Arvid Distner. Alla fyra tog precis studenten från Naturprogrammet på Donnergymnasiet i Göteborg. Under gymnasiet valde de till kursen i Entreprenörskap som sedan ledde till bildandet av Gralg UF och en guldmedalj på SM i maj.
Gralgs idé har varit att visa algernas potential att snabbt producera biomassa och binda koldioxid. Detta har de gjort genom att skapa ett klimatpositivt och organiskt gödsel från alger. Alger innehåller de ämnen växter behöver för att frodas vilket gör dem till ett bra gödselmedel.
Vi identifierade jordbruket, och specifikt konstgödsel, som en stor utsläppskälla och som har negativa konsekvenser för både klimatet och jorden. Vi började därför leta efter hållbara alternativ. Charlie hade sedan tidigare ett stort intresse för alger, vilket ledde till att vi började spåna om det kunde användas som substitut, vilket vi till slut landade i.
Ja, det kan man säga. Det har däremot varit många som velat köpa och vissa ville till och med börja investera under SM. Vårt UF-år har gått ut på att prata med experter, hitta finansiärer och testa konceptet. Vi har bland annat odlat alger hemma med hjälp av vatten från utgående reningsverk för att undersöka om vår idé ens är genomförbar.
För närvarande bygger vi en pilotanläggning för att odla alger i större skala, vilket är ett avgörande steg för att vi ska kunna utvärdera effektiviteten i anläggningen och näringsinnehållet i gödslet. Anläggningen förväntas kunna producera cirka 1 kg alger per vecka, vilket i sig inte är så mycket jämfört med vad vi sedan hoppas på, men det är en viktig milstolpe för att testa projektets potential. För att sedan skala upp och komma upp i de volymer som jordbruket behöver behövs mycket vatten, men det är det ju egentligen ingen brist på med tanke på Sveriges flera hundra reningsverk som man kan använda.
En stor utmaning har varit att hitta mark att odla på. Det var många steg bort men vi lyckades till slut få till ett samarbete med Älvstranden genom en kontakt som i sin tur hade kontakter. Under årets gång har vi också haft en algforskare som rådgivare vilket har varit till stor hjälp. Det var bland annat hon som gav oss våra första alger och var en del i att vi våga satsa på idéen som ett proof of concept för framtiden även om vi inte skulle få några försäljningsintäkter under UF-året.
Våga satsa på idéer, tänka stort och kontakta olika personer och använd andras nätverk. För oss har det varit avgörande att vi vågat be om hjälp och att vi dragit nytta av den goodwill som andra vill ge ett UF-företag. Det är många som vill hjälpa till och det är alltid någon som känner någon som känner någon. Slutligen är det också viktigt att engagera sig fullt ut, att läsa på och verkligen brinna för konceptet, då kommer det vara mer bekvämt och lättare att svara på frågor på tävlingar.
Just nu är det fullt fokus på samtalen med potentiella finansiärer, på pilotprojektet och att bli ett AB. På lång sikt hoppas vi på att skala upp produktionen och etablera oss som en viktig aktör inom hållbart jordbruk. Alger är framtiden.
Oavsett utgången har vi redan fått värdefulla erfarenheter och ett utökat nätverk som kommer vara till stor nytta i framtiden. I sommar blir det nog inte så mycket ledighet.
Nu har de precis kammat hem silvermedaljen under EM i Ung Företagsamhet i Italien. Med deltagare från ett 40-tal länder var konkurrensen stenhård. Stort Grattis och så välförtjänt!
Om Ung Företagsamhet
Ung Företagsamhet (UF) är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement, som nominerats till Nobels fredspris 2022, 2023 och 2024. UF ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap - för en positiv samhällsutveckling.
Sedan 1980 har UF utbildat cirka 600 000 gymnasieelever i Sverige i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande och var tredje elev som idag går ut gymnasiet har drivit ett UF-företag UF finns på hälften av Sveriges grundskolor där de erbjuder elever och lärare läromedel, utbildningar och inspirerande möten.
Forskning visar att elever som drivit UF-företag har bättre möjligheter efter skoltiden; de får oftare jobb, har färre arbetslöshetsdagar och startar oftare eget företag. Det vinner både de unga och samhället på.