Hur kan kommuner och företag tillsammans skapa ett bättre företagsklimat? Den frågan stod i centrum när politiker, tjänstepersoner och företagare från Berg, Krokom och Östersund möttes på Frösö Park för ett dialogmöte. Under dagen lyftes både utmaningar och möjligheter – och särskilt fokus hamnade på offentliga upphandlingar som ett område där mycket arbete återstår.
Dialog och samsyn. Det var två nyckelord när politiker, företagare och tjänstepersoner samlades för att prata företagsklimat på Frösö Park.
Under en förmiddag i dialogens tecken samlades representanter från kommunerna Berg, Krokom och Östersund för att ta del av aktuella trender från FRU-rapporten (Företagens Regionala Utveckling) och diskutera det lokala företagsklimatet. På agendan stod både nationell statistik och konkreta utmaningar på hemmaplan, med särskilt fokus på offentliga upphandlingar.
– Det är viktigt att träffas för att ha en dialog. Kommunen behöver lyssna på företagen för att förstå vad som är viktigt, sa Maya Lundberg, Svenskt Näringsliv.
Hon konstaterade att det finns en positiv vilja att förbättras i de deltagande kommunerna, men att just upphandlingar sticker ut som ett problemområde. I årets undersökning fick upphandlingar det lägsta betyget i samtliga tre kommuner, något som uppmärksammades i flera av rundabordssamtalen.
Fredric Kilander, näringslivschef i Östersund, lyfte upphandlingar som ett av de allra viktigaste områdena att arbeta vidare med, något som flera deltagare från samtliga tre kommuner höll med om.
– Någon ställde frågan varför upphandlingarna fortfarande är nere i botten, och det är en jätteviktig fråga. Så ska det naturligtvis inte vara. Det är något vi måste ta tag i, sa han.
Som en konkret åtgärd betonade han behovet av mer dialog, både före och efter upphandlingar, för att bygga förtroende och öka förståelsen mellan upphandlare och företag.
Samtidigt framhölls den positiva utveckling som sker i regionen. Företag växer, nyetableringar sker och engagemanget för att stärka företagsklimatet är stort i alla tre kommuner. Just det långsiktiga perspektivet, att arbeta med frågorna året runt, var något som genomsyrade samtalen.
Mötet avslutades med rundabordssamtal där deltagarna delade erfarenheter och idéer om hur företagsklimatet kan förbättras ytterligare – inte bara genom konkreta åtgärder som bättre upphandlingar, utan också genom att bygga långsiktiga relationer mellan kommun och näringsliv.
Fredric Kilander betonade vikten av att hålla dialogen levande även efter mötet.
– Det här är inte ett enskilt tillfälle, utan en del av ett pågående arbete. Vi behöver fortsätta lyssna, följa upp och våga förändra där det behövs. Bara då kan vi skapa ett företagsklimat i toppklass, sa han.
Lokalt Företagsklimat