E-sporten växer globalt, men Alee Farrohi ser något ännu viktigare, nämligen hur gaming kan bli en språngbräda för att locka unga till utbildningar, behålla kompetens och skapa tillväxt i regionen. Nu vill han att näringslivet tar chansen – innan någon annan gör det först.
Alee Farrohi är huvudman och en av delägarna i Honesta skolutveckling, som driver Storsjögymnasiet i Östersund, Guldstadsgymnasiet i Skellefteå och Höga Kusten Teoretiska Gymnasium i Örnsköldsvik. Han var tidigt ute med att eleverna som läste el- och energiprogrammet och teknikprogrammet på Storsjögymnasiet kunde välja till E-sport på schemat. Något som han sedan har tagit vidare till de andra skolorna. Han är också initiativtagaren bakom SubZero E-games, Norrlands största E-sportevent som nu återkommer till Östersunds Arena för andra året i rad. Och den här gången siktar han ännu högre.
– Förra året hade vi 2 500 besökare. I år siktar vi på det dubbla, säger Alee Farrohi.
SubZero E-games föddes ur en enkel tanke. Varför finns det inget stort E-sport event som DreamHack i Norrland? Efter att själv ha besökt DreamHack i Jönköping, där han tvingades sova i bilen i tre dagar på grund av hotellbrist i hela staden, insåg han vilken kraft ett sådant event kan ha för en stad. Jag hade inte förstått hur stort det här var. 30 000 människor som samlas under en och samma helg. Hur har vi missat det här?
– Jag bokade ett möte med kommunen direkt efter och berättade att om vi ska göra det här någon gång, så är det nu. Det här handlar inte bara om E-sport. Det handlar om IT, näringslivsutveckling och turism.
Med kommunens stöd, ett team av ideella krafter och en rejäl dos mod, blev den första upplagan verklighet. Men vägen dit var nervös – i maj var nästan inga biljetter sålda.
– Jag hade panik. Men sen började det rassla till. Plötsligt sålde vi massor. Det var en enorm lättnad.
Årets upplaga av SubZero E-games fokuserar på att skapa en upplevelserik helg för alla som gillar gaming och digital kultur. Hela arenan fylls med liv, och arrangörerna har satsat på att skapa en miljö där både nybörjare och erfarna i alla åldrar kan känna sig hemma.
– Det viktigaste är att så många som möjligt får vara med. Det är det som skapar stämningen, säger Alee Farrohi.
Besökarna kan se fram emot ett brett utbud av aktiviteter i hela arenan. Utöver den stora LAN-eventet blir det till exempel VR, racing i bilsimulatorer, brädspel, olika mindre turneringar inom gaming och en stor AI-show på jumbotronen i arenan. Dessutom kommer en DJ från London. En ny app gör det dessutom möjligt att samla poäng genom att delta i olika aktiviteter. Poäng som sedan kan växlas in mot allt från datorer till mindre priser.
Alee ser SubZero som en möjlighet för Östersund att växa. Inte bara som E-sportstad utan som ett nav för tech och digital utveckling.
– Jönköping har lyckats använda DreamHack för att profilera sig. Östersund har samma möjlighet. Arenan är perfekt för detta ändamål och det behövs dessutom något som fyller den året runt.
Men framtiden hänger på mer än bara publikintresse.
– Hindret är jag själv. Att orka. Jag lägger ner jättemycket tid på det här. Men ska det växa hållbart behöver vi få till en struktur, kanske ett team som jobbar heltid med det. Lite som Storsjöyran. Men jag vill tacka alla volontärer och teamet jag jobbar med. Det hade inte gått utan dem.
Att intresset finns råder det ingen tvekan om. Alla sponsorer från förra året är kvar, och fler har visat intresse.
Alee upplever att intresset från näringslivet ökar, men att det fortfarande finns fördomar att jobba bort. Särskilt i norra Sverige.
– Här handlar E-sport mycket om att bygga bort bilden av att unga bara sitter hemma utan ambitioner. Det är en global rörelse som är större än musikindustrin idag. Om näringslivet missar det här, så är det en stor förlust. Det är mitt stora budskap.
Han ser också en koppling mellan E-sport, utbildning och regional utveckling.
– Får vi teknikintresserade ungdomar att gå utbildningar här, och det dessutom finns jobb på plats, så kan de stanna kvar i regionen. Då kan vi växa, locka talanger och behålla dem. Det är en chans för hela norra Sverige.