Från Fordons- och transportprogrammet på gymnasiet till svenska yrkeslandslaget och VM i Frankrike. Vägen kan kännas lång, men inte för Miranda Björkstrand som vill slå ett slag för att flera ska ta chansen att söka till yrkesförberedande program.
Miranda är nyligen hemkommen från Yrkes-VM i franska Lyon. Där var hon en av totalt 1 600 tävlande från över 70 länder. Men att hon hamnade där var mestadels en slump.
– Det är en lite annorlunda historia till att jag ens fick chansen att vara med och tävla. Det finns nämligen en övre åldersgräns för yrkesmästerskap och på grund av corona stoppades tävlingarna under några år. Han som vann svenska mästerskapen och därmed skulle bli Sveriges representant i VM blev helt enkelt för gammal. Därför var de tvungna att hitta en annan tävlande, så de kontaktade gymnasieskolor med fordonsinriktning för att hitta någon som kunde vara med och det är där som jag kommer in i bilden. Någon pratade med någon som sedan tipsade om mig och på den vägen är det, berättar Miranda.
Själva tävlingen bestod av sju olika moment som skulle genomföras under fyra dagar. På varje del hade deltagarna tre timmar på sig att lösa ett fiktivt case. Det kunde vara att fjädringen inte fungerande som den skulle eller att motorn inte kunde starta. Varje case innehöll dessutom flera olika fel så det gällde att tänka till.
– Jag är inte så nöjd med min prestation, men jag tyckte det var jättekul att vara med och jag skulle utan tvekan göra det igen. Jag hade varit på träningsläger i både Frankrike och Tyskland innan så jag visste att det var jättetufft motstånd. Dessutom tävlade vi med Renault-lastbilar och jag jobbar med Mercedes hemma så det var lite ovant, berättar hon.
Kina var det land som fick mest poäng av samtliga i yrkes-VM i år. Men i den grenen som Miranda tävlande i var vinnaren från Schweiz och hette Sofie.
– Tävlingen är till för att lyfta yrkesutbildningar och att skapa ett intresse för att locka ungdomar till den här typen av jobb, men också att få fler tjejer intresserade, så det är jättekul att det var just hon som vann i år. Jag vill gärna slå ett slag för tjejerna i den här branschen.
För Mirandas del började allting på gymnasiet i Fyrvalla där hon gick Fordons- och transportprogrammet. Det var också där hon lärde sig hantverket ordentligt, vilket hon har haft stor nytta av både på yrkes-VM och på jobbet hemma i Östersund.
– När jag började gymnasiet så kunde jag ingenting om det här men jag ville lära mig. Jag hade bara varit med min pappa i garaget och tyckte det var spännande att hålla på att skruva på saker och ting. Jag ville hålla på med händerna och lösa problem. Pilla med saker och använda hjärnan helt enkelt. Att gå på yrkesgymnasium var det bästa beslutet jag någonsin fattat. En annan viktig grej med min utbildning var att vi hade jättemycket praktik. Det är där som det verkliga livet är. Dessutom får många jobb direkt efter gymnasiet, berättar hon.
När Miranda gick Fordons- och transportprogrammet så var de tre tjejer i hennes klass. Nu vill hon uppmuntra flera att söka.
– Ta chansen. Det är lätt värt det. Det kan finnas en del äldre gubbar som har förutfattade meningar när de kommer in med sin lastbil till mig men det är bara att ha lite skinn på näsan. Ta och sätt dig och ta en kaffe så fixar jag det här, säger jag till dem. Vad kan de som inte jag kan, menar hon.
Yrkes-VMYrkeslandslaget