Antalet företagsamma människor inom välfärdssektorn i Jönköpings län har vuxit stadigt under den senaste fem-årsperioden. Nu minskar dock nyföretagsamheten inom välfärdssektorn drastiskt. Det visar ny statistik från Svenskt Näringsliv i Jönköpings län.
Antalet företagsamma inom välfärdssektorn i Jönköpings län har vuxit med genomsnitt 4,7 procent per år under den senaste femårsperioden. Under de senaste året mattades tillväxttakten drastiskt, jämfört med tidigare år.
– Det är en effekt av regeringens uttalade ambition att stoppa välfärdsföretagen, säger Dan Sylvebo, regionchef Svenskt Näringsliv Jönköpings län.
Nyföretagsamheten inom välfärdssektorn sjönk också kraftigt under det senaste året. En bransch där 10 procent av länets samtliga företagsamma kvinnor återfinns. Kvinnor står för närmre hälften av företagsamheten i välfärdssektorn, jämfört med 25 procent i den totala ekonomin i länet.
– Regeringens åtgärder leder till ett mindre jämställt företagande. Det är en märklig politik av en regering som kallar sig feministisk, säger Dan Sylvebo.
Svenskt Näringsliv mäter en gång om året antalet företagsamma människor, både för Sverige som helhet samt för respektive län. En företagsam människa definieras som en person som antingen har en F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag, alternativt är VD eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag. En person räknas enbart en gång, oavsett om personen ansvarar för ett eller flera företag. Det finns därför fler registrerade företag än det finns företagsamma människor. Företagsamheten 2018 släpps 12 mars.
Studien om välfärdssektorn har gått till på samma med det tillägget att individerna även ska kunna kopplas till en branschkod som tillhör den s.k. välfärdssektorn. Branschkoderna har utgått från Ekonomifaktas definition av sektorn. Data presenteras endast på nationell och länsnivå. Således presenteras endast s.k. genuint nyföretagsamma och genuina avslutare i data.