Valfrihet och mångfald är viktigt för att kunna erbjuda en så bra välfärdsmodell som möjligt. Med en åldrande och växande befolkning är det av största vikt att fortsätta värna om LOV, lagen om valfrihethetssystem.
Tack vare en ökad livskvalitet lever vi allt längre, vilket leder till ett ökat behov av en fungerande vård och äldreomsorg. Det behovet kan inte fyllas av enbart offentliga aktörer, utan det krävs även andra alternativ. I dagsläget har 161 kommuner tillämpat LOV, och ytterligare åtta har fattat beslut om att det ska införas.
De brister som finns inom äldreomsorgen skylls ofta på de privata aktörerna, och lösningen framhålls vara att återgå till ett statligt monopol. Detta trots att undersökningar visar att privat hemtjänst generellt håller högre kvalitet än den offentliga. Självklart lider LOV av barnsjukdomar, men det är saker som går att lösa genom att kommunen tar sitt ansvar och inte ser LOV som en sparreform. Detta bör göras inom tre aspekter.
För det första bör man se till att skapa lika villkor och lika ersättning för kommunala och privata aktörer. Majoriteten av den kommunala hemtjänsten är underfinansierad, vilket innebär att de inte kan erbjuda vård av högsta kvalitet. För det andra måste skattebetalarna ha rätt att ställa krav och se till att det görs mätningar och uppföljningar av vad deras pengar går till. Detta gäller både privata och offentliga aktörer. För det tredje måste man komma ihåg vem LOV är till för. Det ska inte vara ett sätt för kommunen att lösa andra utmaningar, som arbetslöshet. Syftet är trots allt att ge de äldre bästa möjliga vård.
En rapport från Institutet för Näringslivsforskning visar att valfrihet i hemtjänsten ökar nöjdheten hos de äldre. De kan välja det som passar dem bäst och kan själva ta kontroll över sitt liv. Chansen att hitta någon som passar är större när det finns fler alternativ att välja på.
VälfärdValet 2018Gilla Jobbskaparna