Att tro att det är bakåtsträvande och gammeldags att bejaka strävsamhet, att skilja rätt från fel eller att ha en inre kompass, är göra oss alla en björntjänst. Istället är det coolt att göra tvärtom och bejaka dessa värderingar.
De senaste åren, eller till och med decennierna, har vi börjat curla våra barn allt mer. Dessa unga är dock de som ska bära samhället på sina axlar. De ska bli våra nya företagare och anställda. Och det är vårt, vi föräldrars och andra vuxnas, ansvar att lära dem hur livet som vuxen fungerar. Jag träffar ofta företagare som berättar att det blir allt vanligare att föräldrar söker sommarjobb, eller också vanliga jobb för den delen, åt sina barn. Det är själva sinnebilden av en björntjänst.
Vi har byggt en samhällskultur där vi tycker synd om och klemar bort våra medmänniskor, unga som gamla, helt i onödan. Det ses ju nästan som oschysst att ställa krav, när det i själva verket är att bry sig. Istället har vi staplat bidrag på varandra och gjort det lönsamt att låta bli att jobba. Det håller inte. Inte minst när vi har stora problem med kompetensförsörjningen. En björntjänst, återigen.
För ett tag sen skrev jag en betraktelse om ”grit”. De här tankarna är lite på samma tema - för jag tror att grit och pannben, tillsammans med strävsamhet, hyfs och sunt förnuft är just det som behövs. Givetvis i kombination med ett gott företagsklimat och en väl fungerande marknadsekonomi, där äganderätten är stark och stabil och skatterna låga. Då skapas ljuv musik i form av ett ökat välstånd för hela Sverige.
Så vi behöver ge våra unga rätt förutsättningar och mod att satsa, att orka, att våga pröva och att våga misslyckas. En insikt av att det är coolt att vara driftig, att jobba hårt, driva firma och att försörja sig själv. Att inte hoppa på varje trend, utan att stanna upp, analysera och göra väl avvägda beslut. Ibland är det rätt att våga säga ja, och ibland faktiskt att våga säga nej. För så skapas framgång, innovationer och företagsamhet – vilket driver samhällsutvecklingen framåt. Och detta måste man ju tränas genom att fatta egna beslut, inte minst de som är lite svåra.
Att någon vågar, vill och inte minst orkar gagnar oss alla. Glasskiosken öppnar liksom inte sig själv.
Vi måste helt enkelt bli bättre på att sätta bilden av att strävsamhet är hett. Det nya svarta. För det är faktiskt strävsamhet och ansvarstagande som byggt landet, som byggt vårt välstånd. Det som lägger grunden för vår konkurrenskraft och det som skapar våra nästa framgångsrika företag. Som gör att el produceras, potthålen på våra vägar blir lagade, mat finns i butikerna och handeln ökar. Som ser till att vi har ett samhälle och en välfärd som fungerar.
I en tid som denna är dessa värderingar och karaktärsdrag än viktigare. Tänk till exempel på det säkerhetspolitiska läget, där det är viktigare än någonsin att ta ansvar för vårt land och försvara den frihet vi skapat oss.
Att resonera kring strävsamhet är kanske inte det främsta som faller en in när så många står inför att ta semester, men betänk alla de som inte kan ligga på stranden på somrarna. Inom besöksnäringen, inom försvaret och industrin, inom vård och omsorg. Företagaren som lägger en del av sommarkvällarna på bokföring och planering för hösten. Den ungdom som prövar på att jobba för första gången i sitt liv. Att någon vågar, vill och inte minst orkar gagnar oss alla. Glasskiosken öppnar liksom inte sig själv. Något att tänka på i sommar.
Jag vill passa på att tacka alla som under våren engagerat sig tillsammans med oss. Ni som deltagit i möten och diskussioner, tagit emot företagsbesök, uttalat er i media eller svarat på våra enkäter – tillsammans gör vi skillnad för länets företagsklimat.
Vi på Svenskt Näringsliv fortsätter att hylla det fria företagandet och strävsamheten även när solen skiner och vill därför önska er alla en riktigt skön, krångelfri och givande sommar!
Entreprenörskap