Lukas Julher startade CleanSea för sex år sedan genom Ung Företagsamhet. Företaget rensar havet från plast med syfte att skydda havets djurliv och att bevara västkusten ren och vacker. Idén växte fram ur alla somrar som spenderats med familjen på västkusten, som gav insikten om det stora problemet med havsplast. Lukas startade företaget med en vän men efter gymnasiet har han drivit CleanSea tillsammans med sin tvillingsyster Mikaela. De har nått stora framgångar med sitt arbete och hittills har CleanSea tagit upp 78 000 kilo plast, vilket motsvarar 14 miljoner plastpåsar. De arbetar hårt med fortsatt höga mål i framtiden.
Idag har CleanSea 11 anställda, varav 6 i Örebro och 5 på västkusten med olika fokusområden. Verksamheten finansieras främst genom försäljning av deras CleanSea-armband, där ett kilo havsplast tas bort för varje sålt armband. De gör samarbeten med företag och utöver det erbjuder de en prenumeration där man varje månad kan bidra till att ett kilo plast tas upp ur havet.
Grundidén har varit densamma sedan start och CleanSea är fortfarande det enda företaget i Sverige som gör detta. Mängden plast i haven är ett stort problem och Lukas berättar om de enorma riskerna med det. CleanSea vill med sitt arbete både sprida kunskap och bidra till en direkt påverkan.
– Det förväntas finnas mer plast än fisk i havet om 30 år. Redan nu har 90 % av världens havsfåglar plast i magen, och miljontals djur dör varje år på grund av plastföroreningar. Det vill vi förändra, berättar Lukas.
Lukas berättar att han lärde sig mycket genom Ung Företagsamhet. Han var driven från början med höga mål redan under UF-året, det har varit betydelsefullt och gav både erfarenhet och självförtroende att satsa vidare.
– Om det inte vore för UF hade jag nog inte haft CleanSea idag. Att starta genom UF var en trygghet och möjlighet att våga testa både idén och företagandet. Man samlade också på sig kunskap och lärdomar om hur man lyckas, säger Lukas.
Det krävs hårt arbete och genom resans gång lär man sig vad som är viktiga framgångsfaktorer.
– Det kräver förstås mycket tid och uppoffringar men det är också så roligt. Det är A och O att bygga en bra känsla i sitt team tillsammans med rätt människor. Det viktigaste är att skapa en bra energi, kreativitet, att folk vill driva det framåt och den känslan har vi skapat i CleanSea, säger Lukas.
Lukas är 24 år och har redan flera års erfarenhet av företagandet, och han förespråkar att börja tidigt. Framför allt är budskapet – våga testa!
– Jobba hårt, tro på din idé – och framför allt, våga testa! Att våga prova nya saker har varit avgörande för oss. Mycket av det vi testat har visat sig fungera riktigt bra och det som inte blir bra kommer man ändå inte ihåg, säger Lukas.
– Vi har tydliga mål för framtiden. År 2028 ska vi ha lyckats samla ihop ett cleanup team som kan ta upp 200 000 kilo plast från haven per år, alltså tio gånger mer än vi gjorde förra året, vilket vi kämpar för nu. Det är ett högt mål men vi har 4 år på oss och det kommer vara görbart med vår tydliga plan, berättar Lukas.
CleanSea jobbar onekligen efter högt uppsatta mål och det tror de är nyckeln för att lyckas. Med inspirerande engagemang jobbar de hårt för att uppfylla sina företagsdrömmar, vilket hittills bevisligen gett resultat!
Ung företagsamhetEntreprenörskap