Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. EU-medlemskapet är direkt avgörande för näringslivet och svensk konkurrenskraft. Det spelar roll att du går och röstar och just din röst väger på många sätt lite tyngre i Europavalet. Det är viktigare än på länge att EU får en stark svensk röst för tillväxt, jobb och företagande.
EU:s inre marknad ger svenska företag en hemmamarknad med 450 miljoner potentiella kunder. Mer än hälften av allt som produceras i Sverige går på export och två tredjedelar inom EU. Exporten till EU skapar 850 000 jobb i Sverige och för många företag är EU-medlemskapet en förutsättning för att kunna verka i Sverige.
Bara här i Östergötland skapar exporten till EU:s inre marknad 45 000 jobb hos exporterande företag och deras underleverantörer. Det motsvarar i sin tur skatteintäkter som finansierar ytterligare drygt 11 000 jobb i offentlig sektor. Sammantaget är alltså 55 000 arbetstillfällen i Östergötland avhängiga av EU:s inre marknad. Det motsvarar 23 procent av den totala sysselsättningen.
I Europaparlamentet är det på många sätt ännu viktigare än i riksdagen med företrädare som förstår vikten av företagande, tillväxt och konkurrenskraft.
De beslut som fattas i Bryssel påverkar din vardag, både som företagare och medborgare. Och det spelar roll vilka som fattar besluten och vilka Sverige skickar till Bryssel. Klimatkrav, regler för återvinning, produktkrav, handelsregler och arbetsmiljö är bara några exempel. EU påverkar också de beslut som våra folkvalda fattar här i Sverige. Man brukar säga att ungefär hälften av punkterna på ett kommunfullmäktige på ett eller annat sätt påverkas av beslut fattade i EU.
Sveriges och Europas ekonomiska utveckling har gått trögt under många år och i år ser Sverige ut att bli sämst i klassen med lägst tillväxt av alla EU-länder. Det är resultatet av många års bristande fokus på tillväxt och jobb både här hemma och i Bryssel. Andra länder som USA drar ifrån Europa och växer betydligt snabbare. EU behöver fokusera mer på tillväxt, jobb och innovation och då gäller det att vi har politiska företrädare som prioriterar de här frågorna.
Om våra svenska företrädare gör rätt prioriteringar och tar för sig i lagstiftningsarbetet spelar stor roll för vilka beslut som fattas. I Europaparlamentet är det på många sätt ännu viktigare än i riksdagen med företrädare som förstår vikten av företagande, tillväxt och konkurrenskraft eftersom så många beslut som fattas av EU har direkt bäring på näringslivet och vår konkurrenskraft.
Så gå och rösta den 9 juni. EU behöver en stark svensk röst för företagande och tillväxt.
EU-VALET.