Uppslutningen var god vid Svenskt Näringslivs Arbetsgivardag på Malmö Arena Hotel. Det blev en dag fylld av samtal, nätverkande och seminarier under ledning av experter på olika områden.
Några av de allra svåraste frågorna för arbetsgivare berördes under seminarierna på Arbetsgivardagen i Malmö. Experter från flera olika organisationer inom Svenskt Näringsliv gick pedagogiskt igenom vad som gäller på olika områden och vad som är särskilt viktigt att tänka på.
Henrik Stålspets från Teknikföretagen inledde med en genomgång av vad ökat fokus på totalförsvaret kan innebära ur ett arbetsgivarperspektiv. Och då inte minst i fråga om personalplanering och olika ledighetsregler. Utbyggnaden av totalförsvaret ställer nya krav på företagen om deras ansvar vid en eventuellt höjd beredskap.
Anders Reuter från Visita talade i sin tur om trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling. Han beskrev bland annat vilka skyldigheter arbetsgivare har i sådana fall. Förutom att agera vid kännedom gäller det också att göra en ordentlig uppföljning, betonade han.
I ett anförande om hur man går till väga för att minska personalstyrkan gick Ambjörn Wahlberg från Grafiska företagen och Trä- och Möbelföretagen igenom arbetsbristprocessen. Särskilt fokus låg på arbetsgivarens skyldigheter enligt lagen och turordningsreglerna.
Ett närliggande ämne berördes av Mikael Jonasson från Almega som talade om anställningens upphörande vid personliga skäl. Ofta underlättar det att försöka nå en uppgörelse med den anställde och i samtliga fall är det viktigt med ordentlig dokumentation, förklarade han.
Åsa Blomberg från Avtalat gick igenom anställningsförmåner som pension och försäkringar. Sådant upplevs ofta som krångligt och det finns helt klart potential för att förenkla systemet, konstaterade hon. I sin dragning gick hon även in på årets nyheter inom tjänstepension och försäkringar.
Avslutningvis talade Katina Korlevska och Magnus Gustafsson från Trygghetsfonden TSL respektive TRR Trygghetsrådet om vilket stöd som erbjuds när ett företag står inför omställning. Sedan hösten 2022 har TSL och TRR ett utökat uppdrag då det gäller omställningsstöd och kompetensutveckling. De allra flesta som får sådan hjälp går vidare till nya jobb på motsvarande eller till med högre nivå, förklarade de.
Alla talares presentationer kan du ladda ner här nedan.
ArbetsgivarfrågorArbetsgivardagenArbetsrätt