Redan innan pandemin väcktes familjen Danielssons intresse för Båsenberga Hotell & Konferensanläggning. När besöksnäringen sakta vaknade till liv igen i takt med att pandemin klingade av så fanns inga tveksamheter och sommaren 2022 tog de över driften.
Strax utanför Vingåker, vackert beläget vid sjön Kolsnaren ligger Båsenberga Hotell & Konferensanläggning. Hotell har anor från 1800-talet, då som socknens fattighus men har de senaste 30 åren varit hotell-och konferensverksamhet.
– Vi föll direkt för både anläggningen och läget – rofyllt och naturnära med golfbana och vandringsleder strax intill. Vi såg också potentialen att utveckla platsen vidare, berättar vd Jenny Danielsson.
Tillsammans med sin man Magnus och barnen Johanna och Tobias har de förverkligat drömmen om att driva en verksamhet inom familjen.
– Det är Magnus och barnen som står för branscherfarenheten och jag lär mig på vägen, skrattar Jenny och syftar på att övriga familjen under många år arbetat tillsammans när Magnus drev en av Sveriges största konferensanläggningar i Stockholm. Själv har hon bakgrund inom kommunal förvaltning.
Tyngdpunkten för Båsenberga har varit konferenssegmentet, men redan från start hade familjen planer på att bredda verksamheten mot privatmarknaden. Bland annat genom att erbjuda spa, konserter och underhållning.
– Tyvärr har lågkonjunkturen och minskad orderingång tvingat oss att pausa byggandet av spa-avdelningen. Allt är dock redo att återupptas när ekonomin återhämtar sig, säger Jenny Danielsson.
För att övervintra konjunkturen och kompensera för kostnadsökningar har man tvingats minska personalstyrkan från 13 till 8 anställda.
– Det var tufft, vi vill inte tappa värdefull kompetens. Vi kommer behöva anställa på nytt när konjunkturen vänder och att hitta erfarna medarbetare är en utmaning för oss och hela branschen, säger Jenny.
– Pandemin har gjort att hotell- och restaurangnäringen tappat två generationer erfarna servitörer, receptionister och kockar som valt andra branscher. Det innebär att vi idag har väldigt ung och rörlig personal.
Jenny anser också att dagens yrkesutbildning behöver förändras och förbättras och vill gärna att branschen tar en större roll i utbildningen.
– Längre praktisk erfarenhet skulle gynna både branschen och medarbetarna. Idag krävs ett högre tempo, bredare kunskap och praktisk prövning, något som vi i branschen kan bidra med.
Jenny Danielsson skulle gärna se ett slags lärlingssystem inom hotell- och restaurangbranschen, där man under rimliga arbetsformer kan lära sig yrket.
– Det är en naturlig bransch för ett lärlingssystem, med många erfarna på golvet som kan hjälpa till att lära upp ny kompetens. Det skulle också vara ett sätt att fånga upp personer som har lite svårare att komma in på arbetsmarknaden.
Skillnaderna mellan att driva hotell- och konferensanläggning i Vingåker jämfört med Stockholm är många, särskilt vad gäller infrastruktur och kommunikationer.
– Det finns många potentiella gäster inom en timmas restid, men att ta sig till oss som ligger en bit utanför Vingåker är endast möjligt med egen bil, för både gäster och medarbetare. Inte ens taxi är ett alternativ. Dåligt belysta vägar och avsaknad av cykelbanor gör promenader och cykling omöjliga.
Fördelarna å andra sidan i en lite kommun är att det finns en mer nära och snabbare dialog med kommunens tjänstemän och näringslivsenhet menar Jenny.
– Vi har känt oss väldigt välkomna av Vingåkers kommun med en omsorg man inte upplever i en större kommun.
EntreprenörskapLokalt Företagsklimat