NYHET31 mars 2025

Öppet brev till politiker: Är vi krögare en belastning eller en tillgång för ett levande Sverige?

Att driva restaurang borde handla om passion, gästupplevelser och att skapa levande mötesplatser. Men i Sverige innebär det också en ständig kamp mot byråkrati, höga avgifter och en tillsyn som ofta försvårar snarare än stödjer. I detta öppna brev riktar sig Sebastian Tarkowski, vd för Fagerudd Konferens AB, till politiken med en avgörande fråga: Ses vi krögare som en belastning – eller som en tillgång för Sverige?

”Vi behöver mindre administration och fler rimliga regler”, skriver Sebastian Tarkowski och bjuder in politiker att praktisera en kväll i hans verksamhet.
Foto: Privat

Att driva restaurang i Sverige är otroligt krångligt. En ständig balansgång mellan att skapa upplevelser för gäster och att navigera i en snårskog av regler, kontroller och avgifter.

Mitt under servering, när det är som mest att göra, kan en kommitté dyka upp för att kontrollera att ordningen är god och att köket är öppet, trots att kvällens gäster precis serverats en trerättersmiddag. Om en gäst bryter mot lagen, exempelvis genom att röka på uteserveringen, är det jag som straffas. Om någon använder droger på toaletten, riskerar jag mitt serveringstillstånd. Denna tillsyn blir jag fakturerad för. En annan dag kommer en annan kommitté för att kontrollera hygienen i köket. Ny faktura. Hittills har vi aldrig fått en anmärkning, men kontrollerna och fakturorna kommer i en aldrig sinande ström.

Ju fler krav ni lägger på oss som sköter oss, desto lättare gör ni det för de som struntar i reglerna.

När vi frågar tjänstemännen varför allt är så krångligt och dyrt, hänvisar de till er politiker, både på riksnivå (lagar) och kommunnivå (tolkningar). Det är alltså ni som sätter ambitionen för kroglivet. Så jag undrar: Hur ser ni på oss krögare? Är vi en belastning eller en tillgång?

Vi skapar möten, minnen och arbetstillfällen, samtidigt som vi erbjuder en trygg miljö där alkohol och mat serveras under kontrollerade former. Inte för att lagen kräver det, utan av självbevarelsedrift. Vår verksamhet bygger på att gästerna ska känna sig trygga, trivas och vilja komma tillbaka. Vår produkt är känslor, leenden och samvaro.

Samtidigt upplever vi hur både administration och kostnader ökar. Ju fler krav ni lägger på oss som sköter oss, desto lättare gör ni det för de som struntar i reglerna. De som konkurrerar oschysst.

Polisen har en helt annan inställning. De uppskattar att vi rapporterar misstänkt beteende, missbruk eller andra problem som kan sprida sig till fler platser under kvällen. De vet att det är individer som ställer till med problem. De ser oss som partners för att förhindra missbruk. Borde inte ni politiker också göra det?

Vi behöver mindre administration och fler rimliga regler. Ta bort det omoderna matkravet – symbolen för hur otidsenlig svensk alkoholpolitik är. Fokusera istället era resurser på att fånga upp de verksamheter som inte sköter sig, så att vi seriösa aktörer kan fortsätta göra det vi gör bäst: skapa upplevelser, trygghet och arbetstillfällen.

Jag bjuder in dig som politiker att praktisera hos oss en kväll. Upplev hur vi arbetar med mathygien och alkoholservering i realtid, och hur vi bidrar till ett tryggt, levande Sverige. Om du inte kan komma till oss, finns säkert en lokal krog i din närhet som gärna visar dig vad som krävs för att hålla dörrarna öppna i denna bransch.

Så jag frågar igen: Är vi krögare en belastning eller en tillgång för ett levande Sverige?

RegelkrångelLokalt Företagsklimat
Skriven avSebastian Tarkowski, vd Fagerudd Konferens AB
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist