Sverige behöver reformer som kan vända den negativa konjunkturen, öka takten på den gröna omställningen och få fler i arbete. Politiken måste bli en möjliggörare, inte en för bromskloss för företagen.
Läget är tufft för många företag. Hälften har fått sämre lönsamhet de senaste sex månaderna och tre av tio företag flaggar för att de kan tvingas varsla kommande halvår. Det är nästan tre gånger fler än i somras. Det är inte konstigt. En galopperande inflation och snabbt stigande räntor gör att många hushåll håller hårt i plånboken. Det är fler än företagen som har det tufft.
Men det finns goda möjligheter både att vända detta och skapa bättre förutsättningar för svenska företag att anställa fler och genomföra den gröna omställning som politiken allt för ofta bromsar. Marginella åtgärder kommer få marginella effekter. Men om politiken tar ett helhetsgrepp och har mod att genomföra omfattande strukturreformer har både hushåll och företag goda möjligheter att landa på fötterna. Det är reformer som Sverige kommer att kunna skörda frukterna av under lång tid.
Nu gäller det att vi får en politik som möjliggör istället för att bromsa.
Det behöver bli enklare att investera i nya idéer och projekt. I dag har vi för krångliga regelverk och för långa tillståndsprocesser. När FN:s klimatpanel för några dagar sedan släppte en ny larmrapport som visade att klimatpolitiken är otillräcklig gick Naturvårdsverkets hållbarhetschef Stefan Nyström ut och kritiserade politiken. ”Det svenska näringslivet står redo för den gröna omställningen, till skillnad från Sveriges politiker” sa han till Dagens Industri.
Politiken måste bli en möjliggörare när företagen ställer om istället för den bromskloss den är idag och när fossila bränslen ska fasas ut kommer tillgången på billig, grön energi vara direkt avgörande. Då kan vi inte ha en politik som driver upp priset på ren energi istället för att göra den så billig som möjligt. Förutom att skapa förutsättningar för investeringar genom snabbare, enklare och mer förutsägbara tillståndsprocesser måste skatten på fossilfri el avskaffas. Energi ska beskattas när den är smutsig men det är direkt kontraproduktivt att straffbeskatta den gröna energi som behövs när näringslivet ska ställa om.
Samtidigt har arbetslösheten permanentats på 7 procent, dubbelt så högt som i omvärlden. Det är ett rent resursslöseri. Politikerna verkar nöjda eftersom reformer som kan pressa ner arbetslösheten uteblir, men inte näringslivet. För att pressa ner arbetslösheten måste kostnaderna att anställa minska. Inte minst måste arbetsgivaravgifterna sänkas, särskilt för unga. Det måste löna sig att gå från bidrag till arbete och när en halv miljon i arbetsför ålder befinner sig i ett permanent utanförskap i vårt land måste vi skapa bättre förutsättningar för arbetsgivare att anställa människor som varit arbetslösa länge.
Trots hög arbetslöshet är en av de största utmaningarna för företagen att hitta rätt kompetens. Därför behövs ett nära samarbete mellan bransch och utbildningsanordnare, både på gymnasial och eftergymnasial nivå. Det är så får vi till en bättre matchning mellan arbetsgivarnas behov och utbildningsutbudet.
Det finns en enorm kraft i Stockholmsföretagen. Med rätt förutsättningar kan fler komma i arbete, takten i den gröna omställningen öka och svensk ekonomi vända åt rätt håll. Det är ännu viktigare nu när läget är tufft för många företag. Men då gäller det att vi får en politik som möjliggör istället för att bromsa.