Uppsala kommun står inför stora investeringar de kommande åren. Det ska byggas bostäder, skolor, studentboenden, en ny tågstation, spårväg och mycket, mycket mer. Att Uppsala växer och utvecklas är nödvändigt, positivt och skapar stora möjligheter, men det medför också en del risker. En av riskerna är att oseriösa och kriminella aktörer ser sin chans att slå till. Därför är det viktigare än någonsin att Uppsala kommun är på tå och arbetar aktivt för att säkerställa att det bara är schyssta aktörer man gör affärer med på ett schysst sätt.
Kommuner har en unik ställning som beställare av varor och tjänster från det privata näringslivet. Bara Uppsala kommun upphandlar varor och tjänster för omkring 6 miljarder om året. Köpbesluten får inte bara ekonomiska konsekvenser utan påverkar också hela samhällets struktur. När stora summor är i omlopp, kan det dra till sig företag och individer som söker snabba vinster på bekostnad av etik och lagstiftning. Korruption, svarta pengar och arbetskraftsexploatering är bara några exempel på hur oseriösa aktörer kan infiltrera och undergräva ett samhälle och en kommuns företagsklimat.
Ekobrottsmyndigheten har tagit fram en värdefull checklista för att hjälpa kommuner att undvika oseriösa aktörer. Denna checklista bör vara ett standardverktyg i varje kommuns upphandlingsprocess. Här är några av de viktigaste punkterna:
Samtidigt som det är oerhört viktigt att skydda kommunala investeringar från kriminella aktörer, är det minst lika viktigt att bekämpa osund konkurrens i stort. Svenskt Näringsliv har uppmärksammat hur företag som inte följer lagar och regler får en orättvis fördel i upphandlingar. Osund konkurrens innebär att seriösa företag slås ut, vilket leder till en snedvriden marknad där kvalitet och långsiktighet får stå tillbaka för kortsiktiga vinster.
När en kommun samarbetar med aktörer som inte följer lagar och regler, riskerar de att bidra till en nedåtgående spiral där oseriösa företag belönas och de som följer reglerna straffas. Detta skapar inte bara en otrygg marknad som gynnar oseriösa aktörer utan underminerar också medborgarnas förtroende för de offentliga institutionerna.
För att motverka den trenden måste kommuner arbeta för att alla aktörer i en upphandling konkurrerar på lika villkor. Det innebär att ställa krav på transparens, rättvisa och regelefterlevnad i varje steg av upphandlingsprocessen. Genom att göra det kan kommuner säkerställa att de företag som vinner kontrakten är de som faktiskt erbjuder bäst kvalitet, inte de som är bäst på att kringgå lagar och regler.
I slutändan handlar det om att bygga förtroende. Medborgarna måste kunna lita på att kommunen hanterar skattepengarna på ett ansvarsfullt och etiskt sätt. Genom att använda checklistor och andra verktyg för att undvika oseriösa aktörer, genom att säkerställa rättvisa konkurrensvillkor och genom att följa upp ingångna avtal, kan kommuner inte bara undvika skandaler och förluster, utan också stärka det lokala näringslivet, företagsklimatet och hela samhällsstrukturen.
Stora investeringar i kommunal utveckling bör leda till framsteg och förbättringar, inte till finansiering av kriminalitet. Därför måste alla – från politiker till tjänstepersoner – göra sitt yttersta för att göra sunda affärer med sunda aktörer.
Publicerad i UNT 240828
Brott och trygghet