I Skellefteå har Cinco, som öppnades 2023, varit ett av stans populäraste uteställen. Trots att såväl luncher som middagar och helgernas nattklubb varit välbesökta väljer nu ägarna att stänga verksamheten. Varför då, kan man undra? Jo, för att stelbenta regler kring alkoholservering sätter käppar i hjulet.
Bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita, som företräder besöksnäringen i Sverige, har dragit igång en kampanj med syfte att avskaffa det så kallade matkravet, som är en del av alkohollagen. Kravet innebär att om en restaurang vill servera alkohol till sina gäster måste de också kunna tillhandahålla ett varierat utbud av lagad mat. Det ska finnas förrätter, huvudrätter och desserter. Huruvida menyerna är tillräckligt varierade är inte upp till krögarna själva att bedöma, utan det avgörs av kommunens handläggare som bedömer alkoholtillstånd. Det räcker alltså inte att servera charkuterier, snacks eller för den delen mat som beställts in från ett storkök – maten måste lagas på plats i restaurangens eget kök.
Så långt låter det inte så märkvärdigt; en restaurang har ju förmodligen ett eget kök. Men för någon som vill starta en liten vinbar eller driva en nattklubb – där matservering inte utgör själva syftet med verksamheten – blir kravet på ett eget restaurangkök både kostsamt och tidskrävande.
Eller så kan det bli som för Cinco i Skellefteå, som är en tydlig illustration av matkravets konsekvenser. Den populära verksamheten huserar i Stadshotellet. I hotellreceptionen kan gästerna exempelvis köpa en öl eller ett glas vin, en möjlighet som hotellet naturligtvis är mån om att bevara. Möjligheten att sälja alkoholhaltiga drycker har också varit en viktig del i Cincos verksamhet. Snart är det dock slut med det.
Kommunens tillsynsenhet har nämligen bedömt att serveringstillståndet är beroende av att båda verksamheterna har ett varsitt fullgott tillagningskök. Det räcker alltså inte med hotellets eget kök, det möjliggör bara själva hotellets serveringstillstånd. Om Cinco vill ha kvar sitt serveringstillstånd verkar företaget alltså vara tvunget att bygga ett helt nytt restaurangkök, trots att något praktiskt behov av ett ytterligare kök inte finns.
Konsekvensen av detta blir att Cinco avvecklar sin verksamhet. En populär restaurang och nattklubb försvinner, personal blir av med jobbet och skatteintäkterna minskar. I EU är det bara Sverige och Rumänien som fortfarande har kvar regler kring matservering. Hade Cinco legat i Finland, Island, Norge eller Danmark hade detta inte ens varit en fråga.
Detta är bara ett exempel av många på varför Visitas kamp för att avskaffa matkravet behövs.