Så kom då för oss alla det mycket efterlängtade beskedet att alla restriktioner gällande covid-19 och pandemin hävs den 9 februari.
Undantaget är de inreseförbud som nu råder, men dessa förväntas också hävas inom en snar framtid. Covid-19 kommer heller inte längre att klassas som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Vilket innebär att pandemilagen inte längre gäller.
Återgången till det nya normala kommer att gå fortare än vad vi alla kanske, mitt i mörkaste pandemitid, kunnat tro. Frågan är vad det nya normala kommer innebära?
Vi har alla på olika vis drabbats och tvingats anpassa vår vardag och våra liv under pandemin. Vi tvättade händerna oftare och höll längre avstånd till varandra. Vi slutade träffa nära och kära, började mötas digitalt, handla och sköta mycket av vår vardag via e-handel och digitala lösningar. Vi slutade i större utsträckning använda oss av fysiska tjänster, undvek restauranger, gym, teatrar, biografer, kollektivtrafik, ja exemplen är många och återfinns inte så sällan i den hårt drabbade besöksnäringen. Frågan är nu vilka beteende vi kommer ta med oss i det nya normala? Kommer vi fortsätta hålla avstånd, mötas jobbmässigt på Teams eller Zoom, streama filmer, e-handla, jobba mer hemifrån eller kommer pendeln slå tillbaka? Ja ingen vet.
Vad jag däremot vet är att de lättade restriktionerna innebär för så många företag att de äntligen kan öppna upp och med full kraft kan driva sina företag. Att de äntligen kan fokusera på att skapa framgångsrika och starka företag och därmed också jobb och välfärd.
Flera företagare jag mött under pandemin har varit oerhört tacksamma för de stödåtgärder till företagen och, inte minst, till dess personal som regeringen beslutat om. Permitteringsstöd, omsättningsstöd och möjlighet till skjuta upp skatter i kombination med flera kommunala i många, dock inte alla, kommuner i vårt län. Stödåtgärderna har för många företag, företagare och medarbetare varit räddningsplankan.
”Hur många sömnlösa timmar pandemin varit upphov till vill man inte tänka på” kommenterade en företagare.
Trots stöden har dock alltför många företag tvingats ta ner sin skylt, låsa dörren och säga upp sin personal. Personal som under dessa två år etablerat sig i andra yrken och branscher.
”Vi har stora svårigheter att hitta personal, även till de enklaste jobben” berättade en företagare inom besöksnäringen. ”Flera uppfattar vår bransch som en osäker bransch, men glömmer bort att vi inte haft en efterfråganskris utan nästintill näringsförbud. Samtidigt har vi nu för att kunna återstarta jättebehov av personal.”
För företagen råder ingen brist på utmaningar framöver. Nu hoppas vi att alla beslutsfattare förstår vilken central roll företagen har i vårt samhälle. Att politiken skapar så bra villkor för företagande som möjligt. Att vi som kunder visar vår uppskattning till företagen och därmed ger förutsättningar till fler jobb. Det tjänar vi alla på.