Olivia Harrysson och Nora Jansson ligger bakom Knytpunkten. Genom samverkan mellan bygdegårdsföreningar, ideellt engagemang och kommuner möjliggör de att fritidsgårdar kan drivas i bygdegårdar, för att skapa trygga och meningsfulla mötesplatser för unga. Det som började som ett UF-företag vid Jensen gymnasium i Västerås har i dag vuxit till ett arvsfondsprojekt med 4,1 miljoner kronor i stöd. Olivia är vd för Knytpunkten och ungdomsrepresentant i Ung Företagsamhets styrelse i Västmanland. Hon berättar hur en nedlagd fritidsgård blev grunden för Knytpunkten, hur arbetet går till och vad framtidsdrömmarna består av
Idén till Knytpunkten väcktes när fritidsgården i Ransta där Olivia och Nora tillbringat mycket tid, tvingades stänga. Det blev startskottet för arbetet att göra något åt situationen. Tjejerna var redan engagerade i föreningslivet, bland annat som gymnastikledare för barn. Drivet kom både av att vilja bidra till bygden och barnens fritid men även av hur viktig fritidsgården hade varit för dem själva.
– Vi kontaktade Bygdegårdarnas riksförbund som såg potentialen i idén. Våren 2025 beviljades vi 4,1 miljoner kronor i stöd från Allmänna arvsfonden för att genomföra ett treårigt arvsfondsprojekt. Arbetet handlar om att utveckla ett hållbart sätt att driva fritidsgårdar i bygdegårdar. Genom stödet kan vi anlita jurister, webbutvecklare och andra kompetenser för att bygga det hållbart. Första året är fokus på administration och framöver handlar det om att driva verksamhet och bygga för framtiden, säger Olivia Harrysson.
Vid SM i Ung Företagsamhet 2024 vann Knytpunkten priset ”Årets socialt hållbara UF-företag”. Olivia lyfter det värdefulla i att driva ett socialt företag och att arbeta för att motverka samhällsproblem.
– Vår vision är att fungera som en förlängd arm till kommunen, där satsningar på unga görs tidigt och på rätt sätt. Vi vill också bidra till föryngring i bygdegårdsrörelsen, där många engagerade idag är äldre. Fritidsgårdar är ett bra sätt att locka in unga, väcka engagemang och skapa nya ledare långsiktigt, säger Olivia.
Olivia hade tidigare erfarenhet av UF-företagande men med Knytpunkten bestämde sig hon och Nora för att satsa på riktigt. Uppmuntrande lärare som hade stark tro på idén gjorde att de vågade ta steget och satsa högt.
– UF har betytt allt. Det gjorde att vi fick testa bygga ett nätverk och se att det går. Vi insåg att det fanns möjlighet att göra något mer, och vi hade kapaciteten att göra det. Vi fick testa på entreprenörskap i en trygg miljö och dessutom bygga ett fantastiskt kontaktnät. Det har vi vunnit mest på. Vi har kommit till SM och tävlat vilket har betytt jättemycket men det vi värderar allra mest är kontakten med alla kunniga människor vi mött längs vägen, säger Olivia Harrysson.
– Om vi får drömma helt fritt är det att vi ska starta ett AB – ett servicebolag vid sidan av, och en ideell förening. Tanken är att växa stegvis och på sikt kunna bli en rikstäckande organisation. Det vore fantastiskt att finnas över hela Sverige, och kanske till och med i Norden. Vi drömmer stort, och att en dag kunna ha fritidsgårdar i hälften av Sveriges ungefär 1400 bygdegårdar vore otroligt häftigt! Avslutar Olivia Harrysson, vd Knytpunkten.
Ung företagsamhetEntreprenörskap