På kort tid har Fårbo Manufacturing AB i Fagersta gått från en omsättning på 70 miljoner till 250 miljoner kronor. Bakom siffrorna ligger inte bara nya kundkontrakt – utan också en målmedveten digital transformation. Genom smart användning av AI har företaget inte bara effektiviserat sin verksamhet, utan också visat hur svensk industri kan hålla sig i teknikens framkant.
Fårbo Manufacturing i Fagersta är ett tillverkande industribolag specialiserat på skärande bearbetning. Företaget tillverkar detaljer i metall, framför allt på uppdrag av stora industrikunder som Epiroc, ABB och Hitachi. Produkterna används inom gruv-, process- och tillverkningsindustrin, men också allt oftare inom försvarsindustrin.
– Vi får in en bit stål i ena änden av fabriken och ut kommer en högteknologisk komponent, berättar Mikael Vetterskog, vd för bolaget.
Men bakom framgångssagan finns inte bara skickliga maskinoperatörer och avancerade CNC-maskiner. I centrum står också ett växande AI-ekosystem som Mikael och hans team har byggt upp under de senaste åren.
– Vi började nosa på AI 2022, berättar Mikael. Det började med enklare tillämpningar som AI-assisterade mötesanteckningar. Men vi ville mer – vi ville in i kärnverksamheten.
Vägen dit var inte spikrak.
– Det fanns massor av snack om AI, men nästan inga konkreta lösningar att köpa. Jag blev frustrerad. Jag har själv bakgrund som civilingenjör i datateknik och har pluggat AI på universitetet. Men ändå var det svårt att komma igång.
Först 2023 fick man tag på rätt kompetens och kunde börja utveckla och träna egna AI-agenter. 2024 gick man skarpt – och sedan dess har verksamheten förändrats i grunden.
AI har i dag flera skarpa roller i Fårbos vardag. Den mest centrala är ”Maria” – en AI-agent som hanterar kundorder.
– Hon läser mejl, tolkar PDF:er, extraherar kritisk information och matar vårt affärssystem. Det går på sekunder, dygnet runt, året runt. Inga sjukdagar, ingen vabb, inga fel. Hon är vårt administrativa geni, säger Mikael.
Andra AI-agenter hanterar leverantörsorder, optimerar lagerhållning, bistår produktionen eller skriver webbinnehåll. Stefan, till exempel, är en ”digital verkmästare” som stöttar operatörer med instruktioner och problemlösning.
– Maria och de andra är inga experiment längre, de är kärnan i vårt administrativa flöde. Vi har minskat antalet tjänstemän och samtidigt ökat personalen i produktionen – där värdet skapas.
Fabriken är högautomatiserad med över 100 CNC-maskiner och industrirobotar. Nästan alla av de 60 anställda jobbar i verkstaden – en direkt följd av AI-satsningen.
AI har förbättrat både interna processer och kundservice.
– Orderbekräftelser går snabbare, och våra svar håller högre kvalitet. En kund sa: ”Det märks att ni använder AI – inte bara pratar om det.”
Viss oro för dataskydd har förekommit, men Mikael är tydlig:
– Vi kör allt på egna servrar och exponerar aldrig våra data för öppna modeller. En tydlig IT-strategi är avgörande.
Mikael Vetterskog är öppen med att han tycker att Sverige som nation är för långsamt i sin AI-anpassning.
– Vi kan inte riskera att bli ett industrimuseum. Vi måste våga mer, och vi måste våga göra på riktigt.
Han ser Fårbo som ett bevis på att även mindre företag kan ligga i framkant.
– AI ersätter inte människor – det frigör dem. Vi kan fokusera mer på kvalitet, produktion och kundvärde. Det är där konkurrenskraften byggs.
Och framtiden?
– Vi har bara skrapat på ytan, säger Mikael. Vi är stolta, men samtidigt frustrerade över hur mycket som återstår att göra. Potentialen är enorm. Det här är inte en trend, det är nästa industriella revolution. Och Sverige måste vara med från början.
Artificiell Intelligens