Efter ett utdraget slutförande har nu AI-förordningen trätt i kraft. Svenskt Näringsliv har tagit fram ett informationsmaterial med checklistor och viktiga datum att ha koll på. Viss AI-användning förbjuds från och med februari 2025 och krav på användning av nya AI-system börjar tillämpas i två omgångar under 2026 och 2027.
I den slutgiltiga svenska lagtexten har förordningen fått namnet förordning om artificiell intelligens (AI). Eftersom det är en EU-förordning gäller den i alla 27 medlemsstaterna. Allt detta och mycket mer behandlas i den nya Svenskt Näringsliv-rapporten.
– Vi har tagit fram den här guiden som hjälp för våra medlemsföretag. Den innehåller både checklistor, tips och viktiga datum för alla företag oavsett bransch eller storlek, säger Carolina Brånby, jurist och policyansvarig.
Planen var att förordningen skulle träda i kraft i juli men slutligen blev datumet den 1 augusti 2024. Reglerna kommer tillämpas med olika startdatum inom de närmaste åren.
AI-förordningen ger gemensamma regler i hela EU samtidigt som hälsa, säkerhet och grundläggande rättigheter skyddas. Förordningen är också tänkt att stödja innovation genom så kallade regulatoriska sandlådor.
Viss AI-användning förbjuds, medan vissa AI-system och användningsområden klassas som högrisk, vilket innebär omfattande skyldigheter för leverantörer och användare. System som interagerar med människor, som chattbots, eller generativ AI som skapat till exempel bild, text eller ljud, måste följas med tydlig information om att det är en AI som användaren kommunicerar med eller har använt.
De flesta nuvarande AI-system omfattas inte av reglerna. Nya AI-system och modeller omfattas då de tas i bruk eller marknadsförs. Forsknings- och utvecklingsstadier är undantagna.
Artificiell intelligensArtificiell Intelligens