Förslaget om sänkta arbetsgivaravgifter för unga mellan 15 och 18 år träder i kraft den första augusti. Lagändringen ska underlätta inträdet på arbetsmarknaden för unga som vill jobba under helger och lov. Men förslaget är inte en tillräcklig åtgärd, enligt GrebbestadFjordens Camping.
Vid kusten i Tanums kommun ligger GrebbestadFjordens Camping som funnits i delägaren och Vd:n Mikael Bohlins familjeägor sedan år 1962. Idag driver paret Mikael och Agneta Bohlin verksamheten som erbjuder såväl camping och pensionat som konferensavdelning.
GrebbestadFjorden har länge varit en av Västsveriges självklara platser för campare under sommarmånaderna. Numera har de året-runt-öppet med många återkommande stammisgäster. Något som bidrar till goda förutsättningar även för kringliggande verksamheter, vars öppettider och säsong förlängs. Företaget är således en bidragande faktor i kommunens näringsliv och tilldelades Årets turistpris på den lokala näringslivsgalan i hösten 2018. Priset motiverades av att de erbjuder sina gäster ett värdskap i toppklass med upplevelser utöver det vanliga.
— Bättre sent än aldrig! Skämt åsido, det är såklart roligt att vår verksamhet uppmärksammas och uppskattas, säger Mikael Bohlin, GrebbestadFjorden.
Även om GrebbestadFjorden blir allt mer populärt under vintersäsongen så dominerar fortfarande sommaren i antalet besökare. I samband med högsäsongen som sträcker sig långt förbi sensommaren uppstår behovet av utökad personal. GrebbestadFjorden anställer mellan 15 och 20 säsongsarbetare och är därmed en betydande arbetsgivare i kommunen. Men likt många företag och branscher är kompetensförsörjningen den största utmaningen och det har vid ett par tillfället blivit mindre lyckade rekryteringar.
— Vi ser helst att man har en yrkesutbildning i ryggen och framförallt är intresserad av yrket och service-minded för att det ska bli en lyckad rekrytering. Både för oss som är engagerade företagare men även för den anställde, säger Agneta Bohlin, GrebbestadFjordens Camping.
Att regeringen nu beslutat att sänka arbetsgivaravgifter för unga, samt enmansföretagare som anställer sin första medarbetare är helt klart ett steg i rätt riktning. Både för att möjliggöra för unga att få ett första jobb och minska beskattningen för företagen som möjliggör arbetstillfällen. Dock gäller den sänkta arbetsgivaravgiften för unga endast upp till 18 år. Jämfört med historiskt, då man sänkte avgiften för unga under 26 år. GrebbestadFjordens Camping är ett av många företag som reagerar på den kommande sänkningen av arbetsgivaravgiften, eftersom det i praktiken troligtvis inte kommer göra någon skillnad.
— Man kan tro att vi anställer många yngre men vi behöver personal som uppfyller en viss ålder. Dels krävs oftast körkort för antingen bil, fyrhjuling eller kompakttraktorer. Dessutom ska personalen kunna ansvara över kassahantering och servering av alkoholhaltig dryck. De flesta vi anställer har fyllt 18 år så de sänkta arbetsgivaravgifterna innebär nog ingen större skillnad för oss och våra rekryteringar, säger Mikael Bohlin, GrebbestadFjordens Camping.
Text: Jessica Johansson
ArbetsgivaravgiftArbetsgivarfrågorjobbskaparnaEnkla jobb