Vid ministermötet i Köpenhamn underströks behovet att öka insatserna för att främja investeringar och innovation. Det är helt nödvändigt för den digitala utvecklingen inom EU, skriver Carola Ekblad, expert digital policy.
D9+ gruppen, som just välkomnat Slovenien i gruppen, består numera av tretton likasinnade och digitalt ambitiösa länder. Representanter från dessa länder, inklusive civilminister Erik Slottner, träffades den 27 september i Köpenhamn för att diskutera konkreta åtgärder som kan bidra till att stärka EU:s konkurrenskraft inom den digitala sektorn och vad den nya EU-kommissionen under sin mandatperiod bör fokusera på. Samtidigt var delar av näringslivet på plats för att bidra till diskussionerna. Näringslivsorganisationerna i D9+-länderna, den så kallade B9+-gruppen1, delade under mötet i Köpenhamn gemensamma rekommendationer kring de frågor som stod på ministermötets agenda. Det övergripande budskapet från näringslivet var behovet att förenkla och förtydliga gällande regelverk.
En allt för stor del av företagens kostnader går till juridik i stället för verksamhetsutveckling.
Inom techområdet har EU:s många och komplexa nya regelverk lett till minskad kraft hos företagen att kunna innovera och investera. En allt för stor del av företagens kostnader går till juridik i stället för verksamhetsutveckling. Företagen efterfrågar klarhet i vad som gäller. Det krävs därför ett nytt angreppssätt hos den nya EU-kommissionen att utveckla regelverk för att stödja innovation, i stället för regler som fokuserar på att begränsa hur data får användas.
B9+ gruppen har upprepat detta tidigare och välkomnade därför D9+ senaste ministerförklaring från april 2024 i Dublin som tydligt lyfte behovet att öka den rättsliga förutsägbarheten och därmed öka investeringarna och tillväxten i hela EU.
D9+ gruppen antog en ny deklaration i Köpenhamn. Viktiga och välkomna rekommendationerna i deklaration från Köpenhamn är;
Detta måste vara utgångspunkten för att säkerställa EU:s hållbara digitala konkurrenskraft; för att fullborda den digitala inre marknaden och att stödja en ansvarsfull och förtroendeskapande onlinemiljö.
---
1. B9+-gruppen består av näringslivsorganisationer i de tolv D9+-medlemsstaterna: CEOE (Spanien), VBO-FEB (Belgien), SPCR (Tjeckien), DI (Danmark), EE (Estland), EK (Finland), IBEC (Irland), FEDIL (Luxemburg), VNO-NCW (Nederländerna), LEWIATAN (Polen), CIP (Portugal) och Svenskt Näringsliv (Sverige).
Reglering av digitala plattformarDataanvändning