Svenskt Näringsliv välkomnar Mario Draghis rapport om Europas framtida konkurrenskraft. Rapporten målar upp en dyster ekonomisk bild och visar tydligt att Europa måste stärka produktivitetstillväxten. Men – Europa är på många sätt fortfarande en ledande ekonomi och det finns anledning till optimism – förutsatt att rätt politik genomförs.
Draghis förslag till en strategi för EU:s framtida konkurrenskraft innehåller både nya och gamla förslag och utgår från behovet av att hantera tre stora omställningar: att accelerera innovation, att sänka energikostnader samtidigt som ekonomin ställs om till mer hållbar och cirkulär, samt att öka säkerhet och minska beroenden. Att kraftigt öka investeringstakten är ett centralt och genomgående tema i rapporten.
Svenskt Näringsliv delar Draghis analys att produktivitetstillväxt är det som EU måste sätta fullt fokus på – men vi saknar en kartläggning av vilka faktorer som enligt Draghi driver produktivitetstillväxt och hur dessa faktorer ligger till grund för de förslag han lägger fram. Detta är olyckligt, eftersom utvecklingen av åtgärder för att öka produktivitetstillväxten kräver insikter om vilka faktorer som faktiskt har en positiv inverkan på produktiviteten.
En huvudsaklig drivkraft för produktivitetstillväxt är att resurser i ekonomin kontinuerligt omfördelas till mer produktiva företag som tillämpar nya och bättre idéer. Flera faktorer anses vara viktiga för denna process. Exempel på viktiga externa faktorer är institutioner och regelverk, såsom konkurrenslagstiftning, ramvillkor för entreprenörskap och risktagande samt tillgång till kapital och arbetskraft. Öppenhet mot omvärlden i form av handel och investeringar anses också vara en viktig faktor. För att nå önskvärda resultat måste varje program som syftar till att höja produktivitetsnivåerna ta hänsyn till dessa faktorer.
Svenskt Näringsliv anser att öppna och konkurrensutsatta marknader är vägen att gå och att detta måste vara en vägledande princip i policyutvecklingen. Investeringar bör främst drivas av den privata sektorn och politikers huvudsakliga uppgift i detta avseende är att säkerställa rätt ramverk för privata investeringar. Vissa förslag är därför särskilt välkomna i syfte att stärka produktivitetstillväxten, som till exempel förslag om att stärka den inre marknaden, skapa förutsättningar för ökade investeringar i forskning, utveckling och innovation (R&D&I) samt att minska regelbördan. Andra förslag i rapporten föreslår istället mer statlig intervention i marknaden och har protektionistiska tendenser.
Draghis rapport tar upp flera områden som ofta överlappar varandra. Svenskt Näringslivs kommentarer fokuserar på några av de centrala teman: innovation, energi och omställningen av ekonomin till mer hållbar, säkerhet och beroenden, finansiering och regelförbättring.
Stärk EU:s konkurrenskraft