Klimatmötet COP26 nådde inte ända fram för att klara klimatmålen. Nu gäller det att inte tappa fart, utan fortsätta sätta press på fler länder att ta sitt ansvar för att skapa förutsättningar för att sänka utsläppen, menar Jesper Gyberg Ek, klimatpolicyansvarig.
COP26 var ett avgörande tillfälle för att hålla uppe farten i det globala klimatarbetet. Det svenska näringslivet är redan igång med klimatomställningen men givet klimatfrågans natur är det globala arbetet avgörande. Man kan alltid önska mer från dessa möten men det finns också skäl att vara positiv till de överenskommelser som skedde under mötet.
– Det är bra att världens länder nu har kunnat enas om regelboken och att de tar tydliga steg framåt i klimatarbetet. Det betyder att vi har fått en tydlig signal, som ger förutsättningar för näringslivet att fortsätta sina investeringar och som dessutom kan komma att öppna nya marknader för svenska klimatinnovationer, säger Jesper Gyberg Ek, klimatpolicyansvarig på Svenskt Näringsliv.
Näringslivets är idag de som driver utvecklingen framåt, det är företagen som hittar de nya tekniska lösningarna för fossilfrihet. Men vi kan inte leverera i ett vacuum, det är många politiska avvägningar som måste till. Vi måste därför fortsätta sätta press på flera länder att ta sitt ansvar för att skapa förutsättningar för att sänka utsläppen. Med tydliga regler, så kan tempot i omställningen ytterligare öka.
– Nu gäller det att arbeta för att ta nästa viktiga steg i klimatarbetet och då menar vi från Svenskt Näringsliv att fokus måste ligga på att förhandla om att på sikt införa ett globalt lägsta pris på att släppa ut CO2. Tiden då länder tilläts konkurrera med avsaknad av pris på CO2 måste vi lägga bakom oss, säger Jesper Gyberg Ek.
Klimat