EU:s klimatmål för 2040 visar att unionen håller fast vid en hög ambition. Det är en välkommen och tydlig kompassriktning, skriver Stefan Kvarfodt, expert på energi- och klimatpolicies i EU.
Under onsdagen presenterades EU:s klimatmål för 2040 med ett förslag om nettoutsläppsminskningar på 90 procent jämfört med år 1990. Den stora förändringen jämfört med den rekommendation som EU-kommissionen presenterade för ett drygt år sedan i februari 2024 är att man likt i Sverige godkänner internationella åtgärder under artikel 6 i Parisavtalet.
Det är ett styrkebesked att EU håller fast vid en hög ambition för klimatmålen med förslaget till ytterligare ett etappmål på vägen mot klimatneutralitet i mitten av århundradet. Det är även välkommet att EU-kommissionen fortsatt framhåller att konkurrenskraft, klimatomställning och resiliens går hand i hand. Politisk kontinuitet är en central förutsättning för att ge förutsägbarhet för de stora investeringar som behöver göras av näringslivet i Sverige och resten av Europa för att ställa om produktionsprocesser från fossilt till fossilfritt.
Till år 2040 återstår samtidigt knappt 16 år och det finns många förutsättningar som behöver vara på plats för att realisera målsättningarna. Ambitiösa europeiska målsättningar för 2040 räcker inte i sig själva utan behöver kompletteras med konkreta europeiska och nationella åtgärder för att ge näringslivet goda förutsättningar att ställa om.
Det handlar om möjliggörande politik på flera områden. Här behövs en teknikneutral energipolitik, kortare tillståndsprocesser och effektiva styrmedel som stärker företagens möjligheter att ställa om. Också klimatkommissionär Wopke Hoekstra lyfte tydligt fram dessa möjliggörande faktorer för omställningen och viktiga principer såsom teknikneutralitet.
Klimat