50 miljarder och förlorade arbetstillfällen, det är kostnaden för de svenska miljötillståndsprocesserna. Redan år 2003 konstaterade Miljöbalkskommittén att den nuvarande miljöbalken riskerar att motverka sitt eget syfte om att främja en hållbar utveckling. Sedan dess har inget hänt och behovet av en effektivare miljöprövning är mer trängande än någonsin, 18 år senare. Idag är alla stora projekt som genomförs på miljö- och klimatområdet direkt eller indirekt beroende av tillstånd enligt miljöbalken, tillstånd som i Sverige kan ta över tio år att få. Den långa tillståndshanteringen kan få förödande konsekvenser för det svenska samhället, både genom utebliven klimatomställning och uteblivna arbetstillfällen.
För att Sverige ska nå sina ambitiösa mål på klimatområdet till 2045, måste förändring i tillståndshanteringen att ske snarast. Svenskt Näringsliv arbetar för att utveckla det goda miljöskyddet, genom effektivare miljötillståndsprocesser som gör det möjligt för företagen att göra dubbelt så mycket för klimat och välfärd på hälften så lång tid, jämfört med idag.
Fram tills nyligen har det inte funnits kvantifierat hur stora kostnader den ineffektiva miljötillståndshanteringen haft för det svenska samhället. Under seminariet presenterar Svenskt Näringsliv en första analys av den samhällskostnaden, genom siffror på den svenska miljötillståndshanteringens effekt på investeringar och arbetstillfällen.
Under seminariet diskuterar Ellika Berglund, IF Metall, Peter Wennblad, Svenska Dagbladet, Ingvar Persson, Aftonbladet och Take Aanstoot, Ekomodernisterna resultatet av rapporten och varför ingenting händer i frågan om den svenska miljötillståndshanteringen.
Deltar gör:
Peter Wennblad, ledarskribent och biträdande chef för ledarredaktionen, Svenska Dagbladet
Ingvar Persson, ledarskribent, Aftonbladet
Ellika Berglund, utredare, IF Metall
Take Aanstoot, ordförande, Ekomodernisterna
Lars Jagrén, Senior Advisor, Svenskt Näringsliv, rapportförfattare
Moderator: Robert Thorburn, Svenskt Näringsliv
OBS! Det finns möjlighet att följa seminariet på plats i Näringslivets Hus eller digitalt. Max antal personer på plats är 50. Seminariet spelas även in och finns tillgänglig att se i efterhand. Tillgängliga platser finns så länge det går att välja till alternativet.
Kaffe och frukost serveras från 08:30
Varmt välkomna till lanseringen av en högaktuell rapport!