USA:s tullar mot Kina, Mexiko och Kanada kommer inte som en överraskning, menar Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor. Inte heller att tullarna tillfälligt pausas. ”När USA nu använder tullar som en bricka i en förhandling skapar det stor osäkerhet och oförutsägbarhet. Eu går istället en helt annan väg”, säger hon.
De nya amerikanska tullarna var annonserade på tio procent för Kina, men på 25 procent för Mexiko och Kanada samt på 10 procent på kanadensiska energiprodukter, enligt Vita huset.
Under söndagen svarade länderna att de kommer att införa egna tullar mot USA. Men innan tullarna eller motåtgärderna hann träda i kraft, valde USA att pausa tullarna i en månad för Mexiko och Kanada.
– Att Donald Trump beslutade om tullar mot sina grannar Mexiko och Kanada, men också mot Kina, kom inte som en överraskning i sig. Han har varit konsekvent vad gäller just handelspolitiken och vi vet sedan förra presidentperioden att tullar är ett instrument som ligger nära till hands. Därmed behöver vi vara beredda på att Trump kan komma att införa tullar på varor även från EU. Att tullarna verkar varit åtminstone delvis en bricka i en förhandling gentemot Mexiko och Kanada innebär inte att de inte blir verklighet mot EU, säger Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv.
Hon fortsätter:
– Svenska och europeiska företag kommer drabbas på flera plan om USA genomför de nu pausade tullarna mot Mexiko och Kanada, men även de faktiskt beslutade tullarna mot kina. Tiden när en vara producerades helt och fullt i ett enda land för att transporteras och säljas i ett annat enskilt land är förbi sedan länge. De leverantörsled och de många insatsvaror som används i produkter kan korsa gränser hundratals gånger och innehålla delar från lika många länder.
Det ömsesidiga beroendet gör att tullar drabbar många länder, betydligt fler än man kan tro, menar Anna Stellinger.
– När vi ser specifikt på Nordamerika är många svenska företag närvarande såväl i USA, som i Mexiko och i Kanada. Det frihandelsavtal som finns mellan de tre länderna – och som Donald Trump var med och förhandlade fram – har dessutom förenklat handeln och sänkt tullarna i Nordamerika. Därmed blir det kvarhängande hotet om USA:s tullar mot Mexiko och Kanada ett ännu hårdare slag, säger hon.
EU har slagit in på en helt annan väg än den amerikanska.
– När USA nu hotar med tullar och gör handeln både krångligare och mer kostsam, går EU en helt annan väg. Det ironiska är att USA gör avsteg från sitt eget frihandelsavtal med Mexiko och Kanada. EU gör precis tvärtom, säger Anna Stellinger.
– Vi har alldeles nyligen uppdaterat vårt frihandelsavtal med just Mexiko, vi har redan ett välfungerande avtal med Kanada och ett helt nytt avtal är färdigförhandlat med de så kalla Mercosurländerna Uruguay, Paraguay, Argentina och Brasilien. Så medan USA höjer tullar och fördyrar och försvårar handeln inom den nordamerikanska kontinenten, gör EU handeln smidigare och mindre kostsam med exakt samma länder.
Det vi kan frukta framöver är fler beslut om tullar från USA och därmed en rad motåtgärder från de länder som drabbas, betonar Anna Stellinger.
– Effekterna är svåra att greppa om det skulle eskalera till en global handelskonflikt. I ett scenario där USA beslutar om tullar mot EU, är det självklart att EU måste agera. Men vi behöver behålla sans och balans. Och vi behöver påminna oss om frihandel är en av EU:s stora styrkor. EU har djupa och välfungerande frihandelsavtal med över 70 länder runtom i världen, vilket är få förunnat. Det har gett oss, och fortsätter att ge oss, en stor styrka genom diversifiering och ökad motståndskraft. Det stärker Europa och Sverige både här och nu och på längre sikt.
Frihandel och handelspolitik