Förra året erbjöd OKQ8 Scandinavia utländska akademiker praktik på sina kontor. Nu har projektet blivit permanent och förhoppningen är att göra det skandinaviskt. ”Vi vet att det är svårt att få jobb som nyanländ och i det här projektet vill vi visa att det finns arbetslivserfarenhet att få även om man är ny i Sverige.”, säger Elisabeth Roll, HR-specialist på OKQ8 Scandinavia.
Sedan 2014 har OKQ8 Scandinavia tagit emot unga i projektet Ung på väg. Det riktar sig till unga mellan 18 till 24 år, som har fått praktikplatser på de olika stationerna och på kundservice.
– Under åren har vi kunnat hjälpa många unga på vägen till ett första jobb och det har varit otroligt lyckat, säger Elisabeth Roll, som är HR-specialist på OKQ8 Scandinavia och fortsätter:
– I och med flyktingkrisen hösten 2015 började vi fundera på hur vi kan hjälpa till ytterligare och valde att bredda oss så vi startade ett nytt projekt där målgruppen är nyanlända akademiker.
OKQ8 Scandinavia har tagit hjälp av projektet Korta vägen som är ett samarbete mellan Academicum, Uppsala universitet och Kungliga Tekniska högskolan. Korta vägen inriktar sig på utlandsfödda akademiker med examen eller minst tre års studier från hemlandet, som nu bor i Eskilstuna, Uppsala, Västerås, Nyköping eller Solna.
– Vi vet att det finns utmaningar i att få jobb som nyanländ. Och i det här projektet vill vi vara tydliga med att vi som företag tar detta problem på allvar och visa att det finns jobb att få även om man är ny i Sverige.
Under förra året fick sju praktikanter, från bland annat Syrien, Kroatien och Vietnam, plats på OKQ8 Scandinavias olika kontor runt om i landet. Enligt Elisabeth Roll har några av de största svårigheterna handlat om språkbarriärer och kulturkrockar.
– Man behöver vara tydlig med vad som förväntas på en svensk arbetsplats. Även om praktikanterna har haft anställningar tidigare, så har vi olika arbetskulturer och det kan ibland uppstå krockar. Det är även otroligt viktigt att matcha rätt person till rätt uppdrag.
Efter det första året fick två av praktikanterna, Claudia Bassani Sato och Jana Perovic Jovanovic, visstidsanställningar på OKQ8 Scandinavias kontor i Västerås.
– Vi är så otroligt glada över att de flesta även har kunnat gå vidare till andra jobb eller sysselsättningar. Dessutom har de två kvinnor som fick visstidsanställningar även uttryckt att de själva vill bli mentorer detta år, vilket är väldigt roligt.
Under maj månad börjar intervjuerna för årets praktikanter och enligt Elisabeth Roll är nästa steg att göra projektet skandinaviskt. Det är ännu inte klart hur många praktikanter som kommer att delta i årets projekt.
– Efter det här första året har vi lärt oss så otroligt mycket och med tanke på att några kommit vidare till anställning ser vi att projektet lyckats. Vi kommer absolut att fortsätta, och nu är målet att kunna starta ett liknande projekt i Danmark.
Korta vägen är ett samarbete mellan Academicum, Uppsala universitet och KTH. Projektet vänder sig till utlandsfödda akademiker med akademisk examen eller minst 3 års akademiska studier i hemlandet.