Allt fler invånare i Norrbotten vänder offentlig sjukvård ryggen. Samtidigt listar privata vårdalternativet Norrahamn i Luleå 1 500 nya patienter om året.
Under förra året ökade besöken på de fyra privata vårdcentralerna i Norrbotten med drygt tio procent. Många av patienterna kommer från den offentliga primärvården.
– Det finns flera anledningar till att man byter till oss. Först och främst är de patienter som kommer hit väldigt nöjda, vilket sprider sig. Dessutom är det mycket lättare att få tid hos oss, eftersom vi inte har något problem med vakanser. Inom den offentliga primärvården i Luleå har man däremot bara lyckats tillsätta 60 av sina 160 tjänster för allmänläkarspecialister, säger Ola Berg, verksamhetschef på Norrahamn vårdcentral.
Han menar att den avgörande skillnaden handlar om arbetsmiljön och hur man tar hand om sin personal. När allt fungerar blir det både lätt att rekrytera och behålla personal, samtidigt som det goda arbetsklimatet avspeglas i mötet med patienterna.
– Jag tror på delaktigheten, snabba beslutsvägar och att läkarna får vara med och styra och leda vårdcentralen. Varje dag när jag går till jobbet gör jag det med ett leende på läpparna och det beror på att vi har världens finaste personal som verkligen brinner för sitt jobb, säger Ola Berg.
Sedan starten för fyra år sedan har vårdcentralen gått från noll till 9 000 patienter. En rolig utveckling, som samtidigt har en baksida. Eftersom det fria vårdvalet innebär att man inte kan tacka nej till patienter som vill lista sig, finns risk för att tillväxten sker snabbare än man klarar av. Bland annat innebär det att lokalerna snart behöver utökas och att kötiderna för nya patienter ökar.
– Jag tycker att vi borde ha bättre möjlighet att säga stopp. Förutom att patienter måste vänta blir det dyrt i ett samhällsperspektiv. Vi möter många patienter som fått jättedyra mediciner utskrivna tidigare av hyrdoktorer, trots att det finns lika bra alternativ som är mycket billigare. Så medan patienterna väntar på att få komma till oss hinner många skattekronor ticka iväg helt i onödan, påpekar Ola Berg.
För många företagare som inriktar sig på tjänster inom det offentliga har välfärdsutredningen och de senaste årens diskussioner kring vinsttak inneburit ett visst orosmoment. Ola Berg ser dock mest utredningen som ett politiskt utspel.
– Vem skulle ta hand om de växande problemen inom vård och skola om de privata företagen skulle tvingas slå igen? I Stockholm och söderut är hälften av alla vårdcentraler privatägda. Dessutom är vi på den privata sidan otroligt mycket mer effektiva med skattemedlen än den offentliga sidan – och håller samtidigt högre kvalitet. Om man tittar på den nationella patientenkäten är 72 av de 100 bästa vårdcentralerna privatägda, säger Ola Berg.
En av de patienter som listat sig på Norrahamns vårdcentral är Claes Johansson.
– Jag är jättenöjd med Norrahamn. De bryr sig lite mer än inom den vanliga landstingsvården. Jag tycker verkligen att vi ska vara rädda om de här privata alternativen. Det är bara att konstatera att den offentliga vården inte skulle ha tid om de slår igen. Dessutom sätter konkurrensen fart på de andra och gör att de måsta skärpa sig, säger Claes Johansson.
Villkoren för privata välfärdsföretagVinster i Välfärden