Politiska angrepp på friskolor riskerar att slå hårt mot mindre aktörer och populära skolor kan tvingas stänga., berättar Marie Pilfalk för TN
I debatten om friskolor pratas det inte sällan om att ”få stopp på vinstjakten” eller att ”ta tillbaka kontrollen” över skolan. Flera partier vill se kraftiga inskränkningar i dagens skolsystem och andra vill avskaffa friskolorna helt och hållet.
Men det många verkar missa är att debatten till stor del bygger på missförstånd och rena felaktigheter. Det menar Marie Pilfalk. Hon är grundare av och delägare i Broholmskolan i Lidköping, och sedan en tid tillbaka även ordförande för arbetsgivar- och branschorganisationen Almega Utbildning, liksom ledamot i Svenskt Näringslivs SME-kommitté.
– Jag blir väldigt ledsen av den debatten. Vi har elever och vårdnadshavare som är jättenöjda med vår skola och vi har lärare som trivs bra på jobbet. På något sätt tycker jag att den opinion som är i dag diskvalificerar deras val att jobba på en fristående verksamhet, att gå på en fristående skola, att som förälder välja den skola man tror är bäst för sitt barn. Och man blir ledsen när andra tar sig friheten att sätta sig över deras val på det sätt som sker nu.
Ovan är ett utdrag ur en artikel i Tidningen Näringslivet, som finns i sin helhet här.
SME-kommittén