Gjuteriet Fundo Components i värmländska Charlottenberg ställde om och blev elektrifierat redan för 40 år sedan. När den gröna omställningen inom näringslivet nu sker på allvar ser de stora konkurrensfördelar, samtidigt oroar de höga elpriserna, menar platschefen Mikael Wandér.
För att nå till netto-noll utsläpp år 2045 har många företag samlats kring färdplaner som redogör för hur de ska ställa om till att vara fossilfria. För många handlar det framför allt om att elektrifiera sin verksamhet. Men ett företag som redan för 40 år sedan ställde om är gjuteriet Fundo Components i värmländska Charlottenberg.
– Vår inriktning lades fast för 40 år sedan, så för oss är det inget nytt. Vi beslutade då att satsa på ett helt elektrifierat gjuteri i stället för det traditionella gasdrivna alternativet. Vi är dock mycket tacksamma för att den gröna omställningen nu sker på allvar och ger oss konkurrensfördelar, säger platschefen Mikael Wandér.
Fundo Components är ett av norra Europas ledande gjuterier som är specialiserat på kokillgjutning av komplext aluminiumgods. Kunderna finns framför allt inom personbilar, lastbilar, båtar och industriella applikationer. 90 procent av all aluminium som företaget arbetar med är återvunnen, berättar Mikael Wandér. Som många andra företag drabbades Fundo Components under förra vintern av kraftigt höjda elpriser.
– Man kan beskriva det som en smärre katastrof. Under förra hösten gick vi från att ha en elräkning på en miljon ena månaden till fyra miljoner månaden efter. Då insåg vi ganska snabbt att det inte kommer att hålla att driva verksamheten som vi gjort innan. Så då gjorde vi det dramatiska.
Det dramatiska som Mikael Wandér beskriver, handlade om att bolaget valde att sluta jobba dagtid då det inte längre fanns någon affärsmässighet i att driva verksamheten vidare med normala drifttider. Under två månader jobbade de anställda bara nätter och helger för att komma åt ett något lägre elpris.
– Alla förstod allvaret och det var en fantastiskt stor uppslutning bland personalen. Man bet ihop och kämpade på för företaget.
Trots höga elpriser hade gjuteriet tillgång till el under hela vintern, vilket var en fördel konkurrensmässigt.
– Många av våra europeiska branschkollegor har gasdrivna gjuterier och de drabbades otroligt hårt under den förra vintern. De hade väldigt svårt att få tag i gas över huvud taget så där såg vi en möjlighet att vi kunde erbjuda en säkrare produktion än vad andra i branschen kunde göra.
Gjuteriet har varit elektrifierat sedan mitten på 1980-talet.
– Då var det ju ingen självklarhet. Men på den tiden var vi ägda av den norska industrikoncernen Norsk Hydro som ville att gjuteriet skulle elektrifieras då de föredrog el som det fanns mycket av i Norge. Nu känner vi att det är en påtaglig konkurrensfördel att kunna säga att vi har en helt fossilfri drift i det här gjuteriet.
Han menar dock att politiken måste lösa elförsörjningen.
– Vi är ju helt beroende av tillgången på el och vi kan inte ta fluktuationer i elleveranserna. Och naturligtvis ska det vara till ett konkurrenskraftigt pris också. Vi är fortfarande utsatta prismässigt. Om elpriserna skulle rusa i höjden väldigt mycket så blir det otroligt kännbart för oss.
Innan elkrisen oroade de sig sällan för elförsörjningen eller elpriserna.
– Tidigare tog vi tillgången på el och att den hade en rimlig prisbild för givet. Men nu är det mycket högt upp på agendan.
Enligt Svenskt Näringslivs bedömningar kan elbehovet komma att fördubblas till år 2045 jämfört med dagens behov. En stor del förklaras med stora industrietableringar i norr.
– Om nu Norrland behöver mer el, vad ska vi få el ifrån? Vi ser nu över om vi kan vara med och investera i vindparker på lokal nivå. Detta för att kunna med bestämdhet påvisa att elen både är fossilfri och lokalproducerad. Det är ingenting som vi har tagit några beslut på, men det är en diskussion som pågår.
En tidigare version av artikeln publicerades i Tidningen Näringslivet den 9 november 2023.