Dalarna var sämst i Sverige på att ansöka om mönsterskydd, räknat per invånare, under 2018. Av den statistik som Patent- och registreringsverket presenterat för 2018 framgår att det från Dalarna bara gjordes en enda mönsterskyddsansökan, vilket motsvarar 0,3 per 100.000 invånare. I toppen ligger Stockholm med 4,2 ansökningar per 100.000 invånare.
En mönsterrätt handlar om en ensamrätt till ny design. Det kan handla både om produkter, som möbler, och om digital formgivning som ikoner för appar. Ett annat uttryck för detta är att det handlar om forminnovationer. Design är ofta viktig för många företag. Den används inte ”bara” för att göra saker vackra utan också för att tilltala vissa kundgrupper och liknande.
– Bland de olika immaterialrättsliga skydden är mönsterskyddet det minst kända, säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv.
– Det kan dock vara väldigt användbart inte minst i en digital miljö, säger hon.
Mönsterskydd är en rättighet som kan sökas antingen nationellt, via Patent- och registreringsverket, eller på EU-nivå, via EUIPO. Görs ansökan via EUIPO uppstår en rättighet som direkt gäller inom hela EU, vilket är en klar fördel om det är fråga om företag som vill försöka sälja i flera EU-länder.
Mer information om statistiken från Patent och registreringsverket finns här: https://www.prv.se/sv/om-oss/statistik/statistikarsbok/
På Patent och registreringsverkets hemsida finns också en genomlysning om immaterialrättigheter för företag: https://www.prv.se/sv/varfor-immaterialratt/testa-ditt-foretag/
PATENT.