Begränsade öppettider på en av restaurangerna. Det var en åtgärd Högfjällshotellet tvingades göra i vinter när personal saknades. Kompetensförsörjning ser Martin Sahlberg, vice vd och operativ chef, som bolagets största utmaning för framtiden.
Sälens Högfjällshotell och Gammelgården är två hotell som under många år haft en stadig och stabil verksamhet i Sälen. Ett normalår omsätter de tillsammans strax under 150 miljoner kronor.
Martin Sahlberg är vice vd och operativ chef för de två bolag, Sälen Topeja AB och Topeja restaurang AB, som äger hotellen. Han ser en potential att tillväxt ska kunna ske nu när också barmarkssäsongen ökar allt mer i regionen.
– Gammelgården har ju alltid varit öppet året runt, men nu satsar vi på att Högis också ska kunna locka gäster under sommaren. Vi har bland annat byggt utegym, paddelbana och pumptrack, säger han.
Det största hindret för tillväxt anser han är personalbristen. Att många unga efter pandemin helt saknar någon form av arbetslivserfarenhet är ett stort problem.
– Vi har framför allt svårt att hitta erfaren personal, som kockar, servitörer eller bartenders. Men även ungdomar som vill jobba säsong är svårt att hitta eftersom de helt saknar yrkeserfarenhet, säger Martin Sahlberg.
På deras anläggningar har de anställda med erfarenhet tvingats jobba mer under säsongen, och dessutom har bolaget inte fullt ut kunnat bedriva den verksamhet de skulle önska.
– I vintras fick vi köra pop-up på en av våra restauranger och stänga den under perioder då det var lite färre besökare i området. Det hade helt att göra med att vi inte hade tillräckligt med personal för att kunna ha öppet.
En åtgärd de funderar på för att stå ännu bättre rustade inför nästa säsong är att förlänga introduktionen för nyanställda.
– Vi tittar på möjligheterna att förlänga introduktionen med flera veckor för de som ska jobba hos oss, vilket skulle göra att fler kan ta på sig mer avancerade uppgifter under säsongen, säger Sahlberg.
För att få fler unga in i branschen skulle Martin Sahlberg vilja se ett förändrat bidragssystem.
– Istället för att arbetslösa går hemma med bidrag skulle mer bidrag kunna gå till oss företagare så att vi mot en viss ersättning skulle kunna ta in folk som vi utbildar på plats. Det skulle vara en bättre väg att gå för staten, säger han.
Med ökad året-runt-verksamhet i hela Sälenområdet hoppas Martin Sahlberg att deras hotell ska kunna ha ännu fler anställda hela året, vilket skulle kunna göra rekryteringen enklare. Men för att det ska vara möjligt krävs då en lösning på rådande bostadsbrist.
– Vi har egna personalboende som i nuläget nästan täcker det behov vi har för våra säsongsanställda, men skulle vi öka mer kommer vi ganska snabbt ha för lite boenden. Ska vi dessutom öka personal med fasta anställningar behövs helt andra typer av året-runt-boenden och då måste kommunen skapa både tomter till vettiga priser och bygga hyresrätter med rimliga hyror.
Lokalt FöretagsklimatKompetensförsörjningBostadsbrist