Inom de kommande veckorna är det dags för Hallands niondeklassare att göra sitt gymnasieval. För att hjälpa elever att göra genomtänkta val har Ekonomifakta, som är en del av Svenskt Näringsliv, tagit fram statistik om personer som avslutat gymnasiet på sajten Gymnasiepejl.
På Gymnasiepejl kan man bland annat se vilka program som har lett till jobb i störst utsträckning, vilken medianinkomst elever från olika program har och hur många elever som studerar vidare efter respektive program.
- När vi frågar våra medlemsföretag så är den absolut mest eftersöka utbildningsnivån personer med gymnasial yrkeskompetens, något som återigen bekräftas i statistiken. Till exempel har samtliga studenter som gått VVS- och fastighetsprogrammet i Halmstad eller fordonsprogrammet i Laholm fått ett jobb tre år efter examen. Inom många andra yrkesutbildningar ser det nästan likadant ut, säger Kristian Ryberg.
Sedan förra året ger även de gymnasiala yrkesprogrammen högskolebehörighet, att välja ett yrkesprogram innebär inte att man stänger dörren till vidareutbildning på högskola eller universitet. Det är svårt att veta exakt hur framtidens arbetsmarknad ser ut. Det vi vet är att det länge - så väl som vid låg- och högkonjunktur - har varit ett stort glapp mellan utbildning och efterfrågan.
- Det finns en enorm efterfrågan på drivna ungdomar med rätt utbildning och inställning. Vill man ha jobb direkt efter gymnasiet och dessutom med en bra lön så tycker jag verkligen man ska gå in och ta hjälp av sidan, avslutar Kristian Ryberg.
Ta del av all statistik här.
Gymnasiepejl visar arbetsmarknadsutfall under år 2021 för personer som avslutat gymnasiet med examens- och studiebevis om minst 2500 poäng år 2018 och 2020. Det som redovisas är utfall för tidigare årskullar och inte garanterade resultat för de elever som påbörjar gymnasiet idag. Årets Gymnasiepejl redovisar resultat på kommunnivå istället för skolenhet som tidigare år.
Besök hemsidan: https://www.ekonomifakta.se/gymnasiepejl