Näringslivets stora engagemang gjorde att kommunen vågade satsa. Nu gör Umeås restaurang- och livsmedelsprogram storstilad comeback – med fullsatta klasser redan från start.
För ungefär tio år sedan fick Östra Gymnasiet i Umeå så omfattande vattenskador att lokalerna blev otjänliga. Trots att nya Maja Beskowgymnasiet öppnade 2019 på samma plats dröjde det tills i juni 2024 innan Restaurang- och livsmedelsprogrammet kunde invigas på skolan. Detta tack vare en investering på runt 40 miljoner kronor från kommunen – och inte minst – ett stort engagemang från ett samlat näringsliv.
Peter Vigren är Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande på Umeå kommun:
– Skälet att kommunen vågar satsa är att vi har restaurangnäringen i ryggen. De är superpeppade på programmet. Det kan verkligen hända saker när kommunen och näringslivet samverkar, säger Peter Vigren och liknar det vid ett informellt handslag där kommunen står för pengarna och näringslivet för engagemang, branschråd, platser för arbetsplatsförlagt lärande, handledare och gästföreläsare.
Branschens stora engagemang för skolan har sin naturliga förklaring. Bristen på kockar, bagare och serveringspersonal var påtaglig redan innan det tidigare livsmedelsprogrammet lades ner.
– Evakuerade lokaler och en oengagerad bransch ledde till kris. Restaurang Köksbarens ledning kontaktade mig efter att vi aviserat att vi stängt intaget på det gamla livsmedelsprogrammet. En dialog inleddes och ganska snart kunde vi fastställa utbildningsstrukturen på Maja Beskowgymnasiet. Av olika skäl, bland annat ekonomiska, var vi tvungna att skjuta fram uppstarten i två år, men till hösten har vi fullt program med ettor, tvåor och treor.
Anledningen till att Maja Beskowgymnasiet har fullsatta klasser i alla årskurser redan från start beror på att skolan, i väntan på de nya lokalerna, hyrde in sig i restaurang Sävargården och förlade utbildningen dit. Eftersom branschen varit involverad i marknadsföringen har söktrycket till programmet ökat markant.
– Branschen har hjälpts åt att sprida reklam och information. Eftersom näringslivet är så engagerat håller programmet en hög nivå, vilket i sin tur gör eleverna intresserade. De har redan börjat vinna tävlingar. Dessutom börjar syskon till tidigare elever söka sig hit. Eleverna är bra ambassadörer, säger Peter.
Mycket talar för att de nyutbildade eleverna får jobb efter den skolförlagda yrkesutbildningen. Enligt Peter lider Umeå fortfarande brist på kockar, bagare och serveringspersonal.
– Det är rätt fascinerande. De senaste 15 åren har restaurangbranschen exploderat i Umeå. Umeåborna har ändrat sina vanor. Det är alltid svårt att sia om framtiden, men just nu finns det en marknad, säger Peter och avslutar:
– Programmet är bra för Maja Beskowgymnasiet, bra för eleverna och bra för branschen. Satsningen har fallit väl ut och är värd pengarna.
SKOLA NÄRINGSLIV.Kompetensförsörjning