Infrastrukturen som binder samman landet brister. Dålig infrastruktur påverkar företagens möjligheter att växa och anställa och i förlängningen slår det mot sysselsättning och skatteintäkter.
I Jönköpings län finns många små- och medelstora företag med högt varuexportvärde, som är beroende av tillförlitliga transporter. Men när länets företag varje år får betygsätta infrastrukturen i sin kommun når endast tre av tretton kommuner i länet upp till betyget bra eller över, och det är Mullsjö, Nässjö och Vaggeryd.
Sverige har länge underinvesterat i vidmakthållande av infrastruktur. Svenskt Näringsliv har beräknat att underhållsskulden, det vill säga den summa som i dag saknas för att återställa vägar och järnvägar till acceptabel standard, uppgår till över 70 miljarder kronor och utan åtgärder ökar den.
I Svenskt Näringslivs undersökning Företagens regionala utveckling uppger 11 procent av företagen i Jönköpings län att de också upplever betydande tillväxthinder kopplade till dålig infrastruktur. Resultatet oroar eftersom det är svårt för företag att växa och handla med varor och tjänster utan transporter.
Nyligen presenterade Trafikverket sitt förslag till inriktning för nästa nationella plan för transportinfrastrukturen 2026-2037. Myndighetens underlag är gediget men defensivt. Trafikverket konstaterar att det inte är möjligt att med dagens resurser både underhålla befintlig infrastruktur och genomföra alla planerade investeringar.
Verkligheten har kommit ifatt Sveriges infrastruktur, och nu krävs att politiken prioriterar rätt och genomför reformer för en infrastruktur som möter näringslivets behov och som gör att fler företag vill investera här. Nyinvesteringar är givetvis välkomna och på sikt nödvändiga, men dessa löser inte dagens brister.
Det är dags att få fart på infrastrukturen. Svenskt Näringsliv vill att hela det eftersatta underhållet ska återtas. På sikt blir det billigare än att hantera konsekvenserna som uppstår när underhåll inte görs i tid. Det är ren kapitalförstöring att inte vårda existerande infrastruktur. Men Sverige behöver även våga prova alternativa finansierings- och genomförandeformer för ny infrastruktur.
Sverige har behov av en investeringsdriven tillväxt, när nu det finanspolitiska ramverket ses över finns goda möjligheter att rusta upp vår infrastruktur, det skulle ge näringslivet en rejäl skjuts framåt.
Anna Gillek, regionchef Jönköping län Svenskt Näringsliv
Nils Paul, expert infrastruktur Svenskt Näringsliv