Snart har ett år av den nya mandatperioden passerat, vilket innebär nya förutsättningar, både lokalt och nationellt. Vi har pratat med Johan Åsbrink, VD för Lunnagårds Sjukhem i Eksjö, om vad han tycker politikerna bör fokusera på.
Lunnagårds Sjukhem AB startade redan 1922 och har drivit vårdverksamhet sedan dess. I dag drivs det som ett särskilt boende med 32 platser för människor från hela Sverige med demenssjukdom i kombination med psykisk funktionsnedsättning som inte har möjlighet att bo på ett vanligt äldreboende.
På kommunal nivå så är den viktigaste frågan för Johan och Lunnagård att man inför LOV för särskilda boenden i kommunen. Idag är Eksjö en av de 162 kommuner som infört LOV, men inte en av de 21 som tillämpar valfrihetssystemet för särskilt boende för äldre.
— Eksjö är en liten kommun och har som alla andra ett högt tryck på sina äldreboenden, säger Johan. När det då finns ett välrenommerat äldreboende i kommunen så känns det rimligt att utnyttja det som en regulator genom att införa LOV.
Den stora frågan på nationell nivå för Lunnagårds Sjukhem är just nu beslutet om moms för bemanningsföretag inom vården. Från 1 juli 2019 gäller att uthyrning av vårdpersonal anses som momsskattepliktig uthyrning i stället för från momsskatteplikt undantagen sjukvård. I praktiken innebär det att det kommer att bli 25% dyrare att hyra in personal i framtiden för privata aktörer. De offentliga aktörerna kommer däremot att kompenseras för den kostnaden.
— Det är inte ofta vi behöver hyra in extra personal, men när vi gör det är det för att vi inte har något annat val, säger Johan. Det här blir ytterligare en grej som försvårar för oss företagare.
Förutom momsen är även frågan om turordningsregler vid uppsägning en hjärtefråga för Johan. Han menar att det borde vara lättare att säga upp någon av personliga skäl, utan att behöva fastna i en utdragen byråkratisk process.
— Hela diskussionen om turordning sker bara på grund av att det här inte fungerar, säger han. Nedskärningar i sig är inte svåra, problemet är möjligheten att säga upp någon som missköter sitt arbete eller på annat sätt ställer till stor skada. I min bransch är det av yttersta vikt att kunna göra det, för vårdtagarnas säkerhet.
Text: Mathilda Linnander
Lokalt FöretagsklimatVinster i VälfärdenVinstKompetensförsörjning