Vi i Sverige är ofta väldigt glada för att ta till oss olika traditioner och fenomen från USA, men en vi inte riktigt har anammat är Thanksgiving. Vår tacksägelsedag i oktober skulle kunna motsvara det men har inte riktigt slagit igenom lika brett. Båda har syftet att visa tacksamhet; initialt för skörden och naturens gåvor, men på senare tid snarare för livets välsignelser i stort, familj och andra närstående. En stund att reflektera över vad vi har att vara tacksamma för, bortom rent materiella ting.
Och en stund därefter blir det jul, som nu ligger alldeles runt knuten. Även det ett tillfälle att samlas och rå om varandra. Detta följs som bekant av nyår, en tid för att sammanfatta vad som året burit med sig och ta ett avstamp inför det nya årets alla möjligheter.
Detta brev till er hade jag tänkt att ägna åt att just sammanfatta vad vi åstadkommit, men jag vill också betona samhörigheten vi har. Olika företag kan vara de värsta konkurrenterna men kan enas i att vilja det bästa för företagsamheten och entreprenörskapets grunder och villkor, och det är där vi kommer in, vi i Svenskt Näringsliv. Vi kan väl inte riktigt alltid utge oss för vara den brasa där alla samlas kring, men tro mig när jag menar att vi kämpar för att försöka förbättra för att ni och era företag ska få möjlighet att växa och bli ännu mer framgångsrika. Varje dag, året om.
Lokalt Företagsklimat: I cirka 20 år har vi genomfört vår granskning av det lokala företagsklimatet i Sveriges kommuner och kommer så att fortsätta. Här i länet har vi även detta år gjort besök hos de ansvariga i kommunerna och haft workshops för att bidra till arbetet. Detta har gjort att kommunerna lägger mer kraft på att förbättra för det lokala näringslivet och vi arbetar medelst modellen att låta droppen urholka stenen. Ett givande arbete som också ger resultat! Dessutom har den ömsesidiga förståelsen för våra respektive uppdrag ökat, vilket även det ger effekter.
Nu har vi också börjat göra liknande insatser med våra länsstyrelser och försöker få till stånd en bättre serviceinriktad myndighetsutövning. Här handlar det dock inte bara om själva företagsklimatet, regler och tillstånd - utan även om hur brott mot företag kan förebyggas och om näringslivets roll i landets totalförsvar. Gällande det sistnämnda är ju ett land är bara så stort som det område vars gränser man klarar av att försvara, så drabbas vi av ofred behövs alla goda krafter och då inte minst våra företag.
Kompetensförsörjning: Från och med 2025 ställs krav på att huvudmännen ska ta hänsyn till arbetsmarknadens behov vid dimensionering av utbildningar. Det kommer att öppna fler vägar för unga till yrkesutbildningar och samtidigt stärka arbetsmarknaden i länet. Och som ni vet, behovet är stort – till och med mycket stort på sina håll – så detta är en framgång. Kopplat till detta ligger vårt arbete med Ung Företagsamhet (UF) som vi försöker få att sprida sig till fler skolor och utbildningar. En viktig verksamhet för våra unga, oavsett om de väljer att bli företagare eller ej. Entreprenörskap är ju en form av baskunskap det med.
Investeringar i infrastruktur: Att ordet ”underhållsskuld” har satt sig i den politiska vokabulären är något som vi på Svenskt Näringsliv till mångt och mycket ligget bakom. Fokus och statliga budgetmedel har nu i högre utsträckning riktats dit det behövs; på att se till att den befintliga infrastrukturen faktiskt går att använda. En förbättrad infrastruktur är en avgörande pusselbit för länets tillväxt och sysselsättning, så vi hade givetvis gärna sett att ännu mer resurser gick till detta. Behovet är ju de facto gigantiskt. Så mycket återstår, men detta är trots allt en bit på väg(!).
Energiförsörjning: Nytt mål om fördubblad elproduktion har införts, och initiativ för att bygga nya kärnkraftsreaktorer har tagits, i linje med Svenskt Näringslivs inspel. Men vidare krävs nu politisk enighet om energislagen, något som Jan-Olof Jacke och Jacob Wallenberg nyligen lyfte i DN debatt. Inte minst har vi här i elområde 4 har gjort vårt bästa för att uppmärksamma resten av landet och dess beslutfattare på våra behov av säker och prisvärd el. Att föra debatt om huruvida den flödesbaserade modellen hjälper eller stjälper, liksom att enträget påpeka att elförsörjningen måste bli bättre är något vi avser fortsätta med.
Det har förstås hänt ännu mer, detta är ett axplock av det jag känner är viktigt att ni får veta att vi jobbar med. Allt syns inte utåt, men jobbas – det gör det.
Vad nästa år har i sitt sköte vet vi inte. Vi kan ana att det blir intressant, med ny president i USA, fortsatt krig i Ukraina, oroligheter i Mellanöstern, avtalsrörelse och ostadig konjunktur. Det kan också bli framgångsrikt och bra. En entreprenör misströstar sällan; är det någon som vet vikten av att kavla upp ärmarna och jobba på så är det företagarna. Det är också så jag tror vi måste göra allihop kommande år.
Jag vill passa på att tacka alla som under året engagerat sig tillsammans med oss. Ni som deltagit i möten och diskussioner, tagit emot företagsbesök, uttalat er i media eller svarat på våra enkäter – tillsammans gör vi skillnad för länets företagsklimat.
Med dessa tankar vill jag, mina kollegor Johnny Rönnfjord, Jimmi Olsson och Marie Prick, önska er alla – företagare, politiker och tjänstemän – en riktigt skön och vilsam och krångelfri julhelg. Därefter ser vi fram emot ett nytt företagsamt år.
Lokalt FöretagsklimatEntreprenörskap