Andelen företagsamma personer i Kalmar län ökar svagt i årets mätning, och det är fortsatt en bit efter riket som helhet. Vi ser en tillbakagång bland unga företagsamma personer. Nyföretagsamheten går även den tillbaka och årets siffra är den lägsta som uppmätts på 10 år.
Varje år mäter Svenskt Näringsliv hur många personer som är företagsamma i Sverige. Som företagsam räknas de som är vd eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag, delägare i ett aktivt handelsbolag eller som har en F-skattsedel. På senare år har andelen företagsamma sjunkit något i Sverige men ökat svagt i Kalmar län. 11,5 procent av alla länsbor ägde eller drev företag under 2017, men skillnaderna mellan olika grupper är stora. Bland kvinnorna var endast 6,4 procent företagsamma, och bland de unga är motsvarande siffra 4,4 procent.
– Visst känns det särskilt oroande att färre unga är företagsamma. Sverige behöver fler företagsamma människor och fler företag som växer och skapar nya jobb, säger Johnny Rönnfjord, bitr. regionchef på Svenskt Näringsliv.
Skillnaderna mellan kommunerna är stora. Högst andel som driver företag finns i Borgholm där 21,4 procent av den yrkesverksamma befolkningen är företagsamma. Lägst är det i Oskarshamn med 8,8 procent. Svenskt Näringsliv mäter också den så kallade nyföretagsamheten, alltså hur många som har börjat driva företag under året. Det har 1403 personer i Kronoberg gjort. Även här ligger Borgholm i topp, medan Emmaboda har länets lägsta nyföretagsamhet.
– Att siffrorna skiljer mellan länets kommuner är inget ovanligt. Självklart spelar det roll om man har stora arbetsgivare eller stora offentliga aktörer som sjukhus och universitet i en kommun. Nu är det viktigt att riksdag och regering satsar på att förenkla för företagsamheten och inte krångla till det, då kan företagsamheten i hela landet växa och utvecklas, säger Johnny Rönnfjord.
I rapporten nedan kan man även läsa om den åldrande företagarbefolkningen och om överlevnadsförmågan för företagen.
Nyföretagande