Fortsatt ekonomisk snålblåst ger svåra tider för företag, visar Svenskt Näringslivs Företagarpanel för andra kvartalet. Och i Kalmar län ser företagen dystrare på framtiden än i övriga landet.
Lågkonjunkturen slår hårt mot företagen i hela Sverige. Det visar Svenskt Näringslivs Företagarpanel för andra kvartalet. Och i Kalmar län är företagarnas framtidstro svagare än i landet som helhet. Även om de tror på viss ökning av försäljningen och antalet anställda under det närmaste året, så är deras förväntningar ändå lägre är rikssnittet.
– Helt förvånande är det inte med tanke på utvecklingen under våren. Kalmar län följer till exempel den dystra rikstrenden med fler konkurser. I april gick 19 av länets företag i konkurs, vilket är fler än normalt vid den här tiden på året. Inflation och höga räntor har höjt kostnaderna för många företag och nu ser vi även hur lågkonjunkturen minskar försäljningen i flera branscher, säger Ulrica Bennesved, regionchef på Svenskt Näringsliv i Kalmar län.
Till råga på allt är den ekonomiska horisonten alltjämt kantad av orosmoln. Lågkonjunkturen ser ut att fortsätta bortom årsskiftet, effekter av höga styrräntor kommer med eftersläpning och det geopolitiska läget är fortsatt spänt. Dessutom går konsumtionen och bostadsinvesteringarna trögt och bidrar till lägre tillväxt.
Ändå verkar det laddas för nysatsningar i länet. I Kalmar tror en högre andel företagare än rikssnittet att investeringarna i verksamheten kommer att vara större om tolv månader.
– Framåtandan finns kvar inom företagen i Kalmar län, så nu gäller det att ge dem rätt förutsättningar att återhämta sig och växa. Det är inte bara en fråga om arbetstillfällen, utan i förlängningen också om framtida välstånd och välfärd, säger Ulrica Bennesved.
Enligt den nyligen presenterade undersökningen Företagens regionala utveckling vill en stor majoritet av företagen I Kalmar län utvidga sin verksamhet. Samtidigt uppger dock åtta av tio att de ser betydande hinder för tillväxt. Liksom i övriga landet hör kompetensbrist och höga arbetsgivaravgifter till de största hindren. Många av länets företag säger sig också hämmas av krångliga regler och byråkrati.
– Regelkrånglet beror inte bara på hur lagar och regler är utformade. Det spelar också stor roll hur de tillämpas. Våra undersökningar visar att villkoren för företag skiljer sig åt väsentligt mellan olika kommuner. Mycket kan göras för att förbättra företagsklimatet lokalt och det är särskilt viktigt nu när många företag har det tufft, säger Ulrica Bennesved.
FöretagarpanelenKonjunkturKalmar län