Svenskt Näringslivs granskning av söktrycket i den preliminära gymnasieantagningen visar att det finns lediga platser på utbildningar, trots att elever som går där har en ljus arbetsmarknad. Ännu finns det möjlighet att ändra sin ansökan till den slutgiltiga antagningen.
I dagarna har länets 2 000 niondeklassare fått sina preliminära antagningsbesked till gymnasiet. Ännu finns det möjlighet att ändra sin ansökan till den slutgiltiga antagningen. Nu bör gymnasieväljarna ta chansen och tänka igenom sina val igen, menar Svenskt Näringslivs regionchef Ulrica Bennesved.
I Kronoberg upplever många företag att det är svårt att hitta arbetskraft. Enligt Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät är det särskilt svårt att rekrytera CNS-operatörer och lastbilschaufförer. På flera orter finns det samtidigt lediga platser på utbildningar som möter denna starka efterfrågan på arbetsmarknaden. Följande tabell redovisar antalet lediga platser på program där arbetsmarknaden är särskilt stark, efter den preliminära gymnasieantagningen 2019.
Bygg- och anläggningsprogrammet
El- och energiprogrammet
Fordons- och transportprogrammet
Industritekniska programmet
Naturvetenskapsprogrammet
Teknikprogrammet
För de niondeklassare som ska välja utbildningsväg kommande veckor kan resultaten på Gymnasiekvalitet.se ge vägledning. Statistiken där visar att det finns utbildningar där eleverna efter examen presterar långt sämre på arbetsmarknaden än andra. Samtidigt finns det vissa yrkesprogram och teknikprogram där en stor andel av eleverna snabbt kommer i arbete och får goda inkomster.
– Många företag har idag svårt att hitta nya medarbetare med rätt utbildning och erfarenheter. Samtidigt finns det arbetslöshet, inte minst bland unga. Den dåliga matchningen mellan arbetskraftsutbud och efterfrågan visar hur viktigt det är med utbildningsval som fungerar på arbetsmarknaden, avslutar regionchef Ulrica Bennesved.
Svenskt Näringsliv vill med Gymnasiekvalitet.se verka för ett genomtänkt gymnasieval. Utbudet är stort och det är inte alla program som leder till jobb eller bra förutsättningar för vidare studier. Tanken är att informationen ska hjälpa elever och föräldrar att jämföra och välja det program som passar bäst och som ger bäst förutsättningar för jobb eller fortsatta studier.
Underlaget till gymnasieväljarna har Svenskt Näringsliv tagit fram med hjälp av Statistiska Centralbyrån, SCB. Statistiken visar hur elever klarat sig på arbetsmarknaden åren efter examen, men också hur det gått i skolan med nationella prov och betyg.
Granskningen av den preliminära gymnasieantagningen grundas på underlag som Svenskt Näringsliv hämtat från de antagningsnämnder som administrerar gymnasievalet.
SKOLA UTBILDNING.KOMPETENS.