Även om Wexiödisk AB har löst sina rekryteringsbehov hittills, så tycker vd Magnus Titusson att industrin generellt sett måste göra mera för att höja statusen och locka ungdomarna.
– Här är mycket mera avancerat än man tror, säger han. Man kan verkligen inte ”lämna huvudet hemma”.
Magnus Titusson berättar om ett tillfälle, när Svenskt Näringsliv tidigare ordnade med ett industribesök hos Wexiödisk för ”SYV:are” från skolan.
– Flera av de yrkesvägledarna hade aldrig varit ute på en industri förut. Det är de som ska vägleda våra ungdomar. Det är rätt skrämmande. Där har industrin ett eget ansvar också.
För att i någon mån motverka bristerna har Wexiödisk engagerat sig i såväl Epic som Gotech – verksamheter som strävar efter att koppla ihop industrin i regionen med studenter från grundskola till universitet.
– Vi har också ett samarbete med Teknikum i Växjö, om en produktionsteknisk utbildning, där det först bara var tre elever, men nu kommer man i alla fall upp i åtta, säger Magnus Titusson och hyser visst hopp.
En rundvandring i Wexiödisk:s lokaler i Växjö i Svenskt Näringslivs regi, tillsammans med en grupp lokal- och regionalpolitiker samt andra företagare, ger en god uppfattning om den bredd i kunnande, som måste finnas i en världsledande teknikindustri, som Wexiödisk.
Diskmaskiner för storkök
Diskmaskiner för storkök på lasarett, restauranger, personalmatsalar och andra proffsmiljöer, kräver helt andra apparater än dem man har i bostäder.
– En diskmaskin i köket, som går en gång om dagen, orkar kanske med 5 - 6 000 diskar under sin livslängd, men i storköksmiljöer handlar det om kanske en miljon diskar. Då måste det vara högre kvalitet, förklarar Magnus Titusson.
Wexiödisk ingår numera i Ali Group, som är Europas största distributör av storköksutrustning, med ursprung i Italien. Wexiödisk tillverkar 6 500 maskiner per år, till ett värde av 380 mkr och är en av blott tre tillverkare i världen som är accepterad leverantör till flygcateringköken – branschens ”Formel 1”, säger Magnus Titusson.
Många olika yrkeskunskaper
Tillverkningen startar i en bearbetning av rostfri plåt, som är gemensam för flera produktionslinjer, var och en med inriktning på en viss typ av maskiner – från enklare huvmaskiner till femton meter långa tunnel- och banddiskmaskiner. Materialhantering, robotprogrammering, svetsning, montering, elinstallationer, testkörning och andra arbetsuppgifter i produktionen kräver stöd av konstruktörer, inköpare, produktionsledare, marknads- och administrationspersonal. En större industri är en spegling av samhället i stort, och tillväxten kräver ständig rekrytering.
– Vi har rekryterat ett 50-tal personer under de senaste åren, berättar Magnus Titusson. Dels har vi expanderat till 180 anställda, dels behöver vi ju ersätta dem som går i pension. Vi har lyckats täcka behovet på det stora hela, men industrin måste nog jobba ganska mycket, för att öka intresset.
– Många plåtslagare har kommit in via Lernia och Gotech, och har sedan fått upplärning och vidareutveckling hos oss. Men fler svetsare behövs och elektriker är en bristvara.
– Konstruktionsarbete kräver ett brett kunnande och där har vi lyckats ganska väl. Liksom när det gäller säljare.
Vid en rundvandring i fabriken ser man att inslaget av invandrare är ganska stort, och det bekräftas av ingenjören Andreas Olaison, som jobbar med produktutveckling.
– Ja, det har varit ”räddningen”. Svetsare kan vara svårt att få tag i och är inte så lätt att utbilda själva. Men när de gäller programmerare kan vi skicka folk till robottillverkaren för utbildning.
Olle Termén