Under rubriken ”Dags för verkstad” har Svenskt Näringsliv under våren arrangerat en rad studiebesök på företag, gemensamma för politiker och medlemsföretag. Överallt möts deltagarna av samma budskap: ”Vi måste öka intresset för de praktiska utbildningarna”.
Som har framgått av andra artiklar på den här webbsidan ligger problemet kanske djupare än så. Enligt en undersökning som publicerats av Svenskt Näringsliv finns det fler sökande till de tomma platserna på gymnasiet, men deras ansökningsbetyg räcker inte till.
På Öjaby Herrgård, en hotell-, konferens- och restaurangföretag i Växjö, tar ägaren och vd sedan 10 år, kocken Robert Kroon emot ett 20 tal politiker och företagare från Kronobergs län till en god lunch i samband med studiebesök.
Två allvarliga problem
– Vi lider av två allvarliga problem, berättar han. Dels är vi en låglönebransch med svag lönsamhet, dels är kompetensförsörjningen underifrån i princip lika med noll.
Robert Kroon jämför med idrotten. Där finns pojklag, flicklag och juniorlag som hela tiden fyller på med talanger underifrån. Något motsvarande finner man inte i restaurangvärlden, säger han.
– Löneläget, 24 900 kr i månaden efter sex års arbete, lockar inte heller. Jag skulle gärna betala mera, men det finns inga pengar till det. Vi måste hålla nere personalstyrkan och alla måste jobba hårt.
– Sedan har man ju tagit bort reduktionen av arbetsgivaravgiften för ungdomar, vilket har medfört ett enormt kostnadspåslag för branschen, anser Robert Kroon.
Lika för alla yrkesutbildningar
Eva Ballovare (s), oppositionsråd i Älmhults kommun, undrar vad branschen själv kan göra, för att underlätta rekryteringen.
– Vi måste få rätt människor till utbildningarna, svarar Robert Kroon. Av 20 elever i en klass är det kanske tre som går vidare i branschen. Trots att utbildningen är en av de dyraste, blir det fel.
– Unga människor i dag nöjer sig inte med vad som helst och en del av dem är nog inte medvetna om vad jobbet innebär, när de söker den treåriga gymnasieutbildningen, tror han.
Claes Sandvig, regionchef i branschorganisationen Visita, påpekar att alla yrkesutbildningar har problem med rekryteringen.
Många elever har hamnat fel
Claes Sandvig råder de kommuner som har nedläggningshotade utbildningar inom hotell och restaurang, att kontakta branschen och göra ett omtag.
Thomas Ragnarsson, regionpolitiker med erfarenhet från bland annat ambulanssjukvården, vittnar om hur han i skolan blev avrådd från att söka till undersköterskeutbildningen.
– Thomas, du kan ju bli vad du vill, sade de. I alla tider har yrkesinriktade utbildningar rankats lägre.
Robert Kroon påpekar också att lärarna på restaurangskolan är väldigt viktiga som coacher för eleverna.
– De lär sig mycket mera här i verkligheten, än på skolan. Så ska det inte vara, tycker han.
Olle Termén
kompetensbrist