I Skåne län har 3 849 företagare svarat på Svenskt Näringslivs enkät om det lokala företagsklimatet. Resultaten i enkäten ligger till grund för rankingen. I en orolig tid med stora ekonomiska utmaningar blir det kanske extra viktigt med ett gott företagsklimat. Dialog är en viktig grund för goda relationer mellan företagare och en kommuns politiker och tjänstemän för att skapa förståelse för varandras förutsättningar. Och ett gott företagsklimat är helt avgörande för tillväxt och utveckling av vår gemensamma välfärd.
Rankingen av företagsklimatet i Skåne län har stor spridning. Högst placerat är Burlöv, som också hamnar på en imponerande tredjeplats i hela Sverige. Skåne är för övrigt den region som är starkast representerad i Sverigetoppen – även Höganäs (4), Staffanstorp (7) och Landskrona (10) finns med bland landets tio bästa företagskommuner.
I botten av listan återfinner vi Osby kommun som övertar jumboplatsen i Skåne efter Hässleholm. Osby rasar mest i hela landet, och faller således också flest betygssteg av regionens kommuner i årets mätning (-0,7) till ett sammanfattande omdömet på 3,0 – ’godtagbart’. I frågor om handläggarnas förståelse för företagens verksamhet, råd och vägledning samt kommunens handläggningstider faller kommunen markant i företagens omdöme.
I årets mätning stiger resultaten i sammanfattande omdöme i 12 av regionens 33 kommuner, sjunker i 14 kommuner samt är oförändrat i sju kommuner. Sammantaget har sju skånska kommuner nu ett sammanfattande omdöme över 4,0, jämfört med 4 kommuner föregående år.
- Arbetet med företagsklimatet är långsiktigt. En kommun kan stiga eller falla ett enskilt år, men det viktiga är utvecklingen under längre tid. För att skapa långsiktig förbättring måste det finnas en tydlig struktur och politisk vilja, tillsammans med prioritering av att kommunen finns till för dem som bor och verkar i den. De kommuner som lyckas bäst har tydligt fokus på dialog med företagen. Vad som krävs för framgång är målmedvetenhet, uthållighet och hårt arbete, säger Johan Dalén, regionchef på Svenskt Näringsliv.
– I Vårgårda genomsyras hela organisationen av att medarbetarna finns till för dem som bor och verkar i kommunen. Vårgårda får högst betyg på fyra av tolv områden och är bland de tio bästa kommunerna på ytterligare fem områden, säger Maya Lundberg, projektledare för Lokalt företagsklimat..
I en rapport har Svenskt Näringsliv undersökt om företagen anställer fler när kommunen förbättrar sitt företagsklimat. Resultaten visar att förutsättningar för jobbtillväxt skapas när beslutsfattare engagerar sig och bryr sig om utvecklingen av företagsklimatet.
- Det är glädjande att konstatera att kommuner som aktivt förbättrar sitt företagsklimat också kan se en jobbtillväxt, säger Jens Hedström, chef för Region och Marknad på Svenskt Näringsliv.
Rapport: Det lokala företagsklimatet och företagens tillväxt. Anställer företagen fler när kommunen förbättrar sitt företagsklimat? Författare: Nikolay Angelov, Sven-Olov Daunfeldt och Johan Karlsson. Läs rapporten här.
Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i landet det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2024 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 32 000 företagare, och till en tredjedel av statistiska faktorer från SCB och UC. Se årets rankinglista och utvecklingen över tid på foretagsklimat.se