Kommunerna, och deras arbete för ett bättre företagsklimat, är en viktig pusselbit om Sverige även i fortsättningen ska ha växande och konkurrenskraftiga företag. Det är ute i landets kommuner hos företagen som välstånd skapas
– Att endast två kommuner i länet tappar i årets ranking, och att Södermanland tillsammans med tre andra län delar en andra plats när vi jämför länen är ett tydligt bevis på att det har tagits beslut att aktivt arbeta för ett bättre företagsklimat i de flesta kommunerna i Södermanland säger Sofia Sjöström, regionchef Svenskt Näringsliv i Södermanland.
Eskilstuna klättrar från plats 206 till plats 169 i Svenskt Näringslivs ranking Lokalt företagsklimat. Bäst företagsklimat i länet har Trosa på plats 2 av landets 290 kommuner. Störst förbättring i länet gör Oxelösunds kommun som klättrar 44 placeringar och nu ligger på plats 25. Nyköping kliver också upp och gör sitt bästa resultat sen 2017 och hamnar på plats 134 vilket är en ökning med 22 placeringar. Bäst företagsklimat i länet har Trosa på plats 2 av landets 290 kommuner.
En av de viktigaste faktorerna bakom företagens långvariga uppskattning av företagsklimatet i Trosa är den goda dialogen med kommunen.
– Vi har valt att prata med varandra, inte om varandra. Företagen kontaktar oss direkt så fort något uppstår, stort som smått, säger Jonas Ivervall , näringslivschef i Trosa kommun och betonar vikten av ömsesidig förståelse för varandras roller.
Störst förbättring i länet gör Oxelösunds kommun som klättrar 44 placeringar och nu ligger på plats 25. Strängnäs kliver upp från förra årets tapp och hamnar på plats 35 från tidigare 42.
– Genom att vara ute hos företagen och möta dem i deras vardag har vi fortsatt bygga och utveckla starkare relationer. En annan framgångsfaktor för vår klättring tror jag är att vi pratar om företagen i kommunhuset på ett nytt sätt, med respekt och en genuin vilja att vara en bra kommun för dem. Företag som mår bra går bra och företag som går bra mår bra, säger Johan Scherlin, näringslivsansvarig i Oxelösunds kommun.
Gnesta är den kommun som har haft störst utmaningar under året och tappar 69 platser och hamnar i år på plats 165.
– Resultaten ger kommunen en möjlighet att se var det finns brister och var man ska lägga fokus i arbetet med att förbättra företagsklimatet säger Sofia Sjöström.
Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i landet det är mest gynnsamt att starta och driva företag. Rankingen utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från ca 32 000 företagare, och till en tredjedel av statistiska faktorer från SCB och UC.
Se årets rankinglista och utvecklingen över tid på foretagsklimat.se