I 30 år har det personalägda bolaget Tjeders haft externa styrelseledamöter. Syftet har varit att få in extern kompetens och att inte blir hemmablinda, berättar vd Marie Svensson. Men en dom i Högsta förvaltningsdomstolen kan sätta stopp – vilket leder till stora problem för företaget.
Tjeders är ett personalägt bolag med huvudkontor i Malmköping i Flens kommun. Företaget tillverkar olika typer av larm, till exempel patientsignalsystem och trygghetslarm. Nyligen vann Tjeders en stor upphandling från Göteborgs stad, en jätteaffär för bolaget. I en liten kommun som Flen är företaget med sina 35 medarbetare en av de största arbetsgivarna och en betydelsefull verksamhet.
Sedan mitten av 80-talet har Tjeders ägts av personalen via en stiftelse. De flesta ledamöterna i bolaget är personal, men för att företaget ska få inspiration och kompetens även utifrån har styrelsens ordförande alltid varit extern.
– Det handlar om att vi inte ska bli hemmablinda, säger vd Marie Svensson.
Vem som är ordförande växlar, lite beroende på vilken kompetens som behövs i bolaget just för tillfället. Marie Svensson arbetar ofta med styrelseordföranden, som förutom att leda styrelsemöten också fungerar som ett slags konsult för att utveckla företaget.
– Ordföranden är min samarbetspartner och mitt bollplank, berättar hon.
På Tjeders arbetar styrelseordföranden till exempel med att säkerställa att företaget arbetar med strategiska frågor och, som Marie Svensson uttrycker det, ”lyfter blicken framåt”. Och enligt henne behövs den externa kompetensen för att kunna jobba med rätt saker i rätt forum.
Men nu kan det bli problem. Som Entreprenör tidigare har berättat om har en dom i Högsta förvaltningsdomstolen skapat problem för företagares möjligheter att arbeta som styrelseledamöter i andra bolag. Domen innebär att styrelseledamöterna inte kan fakturera till exempel Tjeders för sitt arbete, utan måste bli anställda i företaget. Det kan skapa problem för styrelseledamotens egen ekonomi.