Så här fem dagar efter valet är det av naturliga anledningar stort fokus på regeringsfrågan och detta med all rätt. Vilket eller vilka partier som bildar regering är på många sätt avgörande för vilken väg Sverige väljer och en självklar del av den demokratiska processen. Men det politiska spelet och turbulensen har också en baksida. För Sveriges företag innebär det en stor osäkerhet vad som komma skall.
Sverige står idag inför en rad tuffa utmaningar på både kort och lång sikt till följd av globaliseringen. Det handlar om en ökande konkurrens från omvärlden, integrationsutmaningar och problem med att upprätthålla välfärden. Men det finns också nationella problem. Undersökningar visar att sju av tio företag har svårt att hitta rätt kompetens. Drygt vart fjärde rekryteringsförsök misslyckas. För att tackla dessa utmaningar kommer det krävas stora, långsiktiga förändringar i skattepolitiken, regelförenklingar och förändringar i arbetsrätten. Dagens regler anpassade efter 70-talets arbetsmarknad måste bort om Sverige ska ha en chans i framtiden.
Just därför är det så viktigt att Sverige får en företagsvänlig regering. En regering som förenklar och inte försvårar möjligheterna att starta och driva företag. En regering som förstår värdet av privat ägande och fri företagsamhet. En regering som lämnar de senaste reformfattiga åren bakom oss och istället blickar framåt.
Viktigast av allt är kanske att de reformer som görs är långsiktiga och stabilt politiskt förankrade. Här har de politiska partierna mycket att lära av sina kommunala företrädare. För ute i kommunerna vet man att förutsättningarna för ett gynnsamt företagsklimat inte främst beror på partifärg utan snarare en långsiktig, bred samsyn kring dessa väsentliga frågor. Därför är det så viktigt att politikerna tar ett gemensamt ansvar för att förbättra företagens villkor. Sveriges företag är värda spelregler långsiktigare än mandatperioder.
Svenskt NäringslivArbetsgivarfrågorValet 2018