Det var den allra bästa av tider, och det var den allra värsta. Det var visdomens tid, det var oförnuftets tid. Det var både trons och vantrons epok. Det var ljusets årstid och mörkrets årstid, hoppets vår och förtvivlans vinter.
- Charles Dickens
När man läser de inledande raderna i Dickens klassiker Historien om två städer skulle man kunna tro att det är vår samtid som beskrivs. Trots att vi lever i en evig ström av dåliga nyheter, om kriminalitet, lågkonjunktur, krig, utanförskap, försämrade skolresultat, klimatkris och så vidare, så lever vi samtidigt i en hoppfull tid. Aldrig är människans uppfinningsrikedom så stark som när vi prövas i vardagen och tvingas lämna de gamla hjulspåren. Många kriser har kommit och gått och vi har alltid lyckats ta oss ur dem och i tuffa tider som kräver handlingskraft frågar sig många om inte ”någon bara kan göra något”. Och allt som oftast är det just det som händer.
Denna ”någon” som kliver fram är naturligtvis företagen – det är de som är nyckeln till vår tids stora utmaningar. Företagen kan utveckla, ställa om och hitta alternativa vägar för att lösa problem. Innovationer kommer från människor som med hårt arbete sett till att växla upp sina idéer till praktiska lösningar. Det senaste halvåret har Svenskt Näringsliv med hjälp av Tareq Taylor som influencer lyft detta – företagens roll för samhällsutvecklingen och som problemlösare. Vi har gjort det i form av en film riktad till allmänheten. Har ni inte sett den så borde ni ge den 2 minuter av er tid och känna er stolta, för det är er filmen handlar om.
Allt är inte mörkt. Särskilt inte i Västsverige. Här ser vi stora betydelsefulla investeringar som säkerställer regionens position som Sveriges industriella motor. Batterifabrikerna i Göteborg och Mariestad, energiproduktionssatsningar på gång såväl i vindkraft till havs och ny kärnkraft, petrokemins investeringar i grön omställning i Stenungsund och GKN som tillverkar flygmotorer i Trollhättan aviserade nyligen en affär på 55 miljarder som kommer leda till hundratals nya arbetstillfällen. Därtill ser vi framgångsrika satsningar inom life science, spelutveckling, livsmedel och gröna näringar. Detta är bara några av de många exempel som visar att det finns ljus i slutet av tunneln – massor av ljus.
Nu gäller det att se till att få en flygande start ur startblocken när ekonomin vänder. Det är läge att trimma och digitalisera processer. Se bara hur AI kan öka produktiviteten och lönsamheten i de flesta branscher. Och se alla nya affärsmöjligheter som skapas som ett resultat av företagens hållbarhetsagenda. Det gäller för det offentliga Sverige att hänga med. När det gäller grön omställning, elektrifiering och digitalisering har myndigheterna svårt att hålla jämna steg med näringslivet.
Precis som möjligheterna är utmaningarna många. Vi på Svenskt Näringsliv arbetar kontinuerligt för att få till reformer som gör Sverige och Sveriges företagare starkare och bättre rustade att möta framtiden. I ärlighetens namn känner jag själv att det ska bli skönt att säga tack och hej till 2023 och jag ser fram emot ett spännande 2024. Under hösten har vi lanserat den nya satsningen Västsvensk samling, som syftar till att vi i Västsverige bättre ska synas och höras i Stockholm och att våra näringslivsfrågor ska ta plats på den nationella agendan. Här tror jag det finns stora möjligheter. Jag ser gärna ett tätt samarbete med våra medlemsföretag för att driva näringslivets frågor framåt. Vill du engagera dig så är du hjärtligt välkommen att höra av dig till mig.
Sist men inte minst vill jag önska er alla en riktigt god jul och god fortsättning,
Rudolf Antoni, regionchef Svenskt Näringsliv Västra Götaland