Företagen skriker efter arbetskraft, men arbetskraften har inte råd att flytta dit jobben finns. Det kan leda till oöverskådliga konsekvenser för näringslivet och mycket beror på en illa fungerande bostadsmarknad. Men hur kommer man tillrätta med problemen? Det är utgångspunkten i Svenskt Näringslivs nya rapport ”Arbetskraft utan bostäder”.
Den illa fungerande bostadsmarknad är en tickande bomb för både näringslivet och för unga människor på väg ut på arbetsmarknaden. Rapporten ”Arbetskraft utan bostäder” som ingår i serien ”Ett utmanat Sverige” vill uppmärksamma det behov av strukturreformer som behövs för att komma tillrätta med de stora problem som finns på den illa fungerande bostadsmarknaden och hur den påverkar företagens behov av kompetensförsörjning. Och inte minst – för ungdomars möjlighet att bli yrkesverksamma och skapa sig ett eget liv.
Den bild som framträder är dyster. Särskilt tydligt är problemet för yngre vuxna och deras möjligheter att flytta till de regioner där jobben finns. Dels har de svårare än tidigare att flytta hemifrån – enligt Hyresgästföreningens enkät bor 260 000 unga vuxna i åldern 20-27 fortfarande hemma. Dels har ungdomarna svårare att flytta från sin studieort till arbetsorten.
I rapporten läggs ett antal reformförslag fram för att reformera bostadsmarknaden. Bland annat föreslås halverad flyttskatt, nedtrappning av ränteavdragen, sänkt reavinstskatt, införande av bostadsmarknaden i momssystemet, avdragsrätt för bosparande för unga och införandet av marknadshyror.
Harry Flam, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, instämmer i rapportens förslag. Han ser även ytterligare åtgärder som skulle underlätta problemen på bostadsmarknaden. Han har också personligen upplevt problem med kompetensförsörjningen i sin yrkesroll.
– Som chef på universitet deltar jag fortlöpande i rekryteringen av forskare både från Sverige och utlandet. Bostadsfrågan är alltid problematisk. Vi har medarbetare som har fått flytta flera gånger per år på olika kontrakt. Några vågar så småningom köpa en bostad men det är ett risktagande, framför allt när man är ung och inte vet riktigt vilken väg man vill gå i livet, säger Harry Flam.
Han vill framför allt slå ett slag för en reformering av hyresmarknaden som han anser har havererat i storstadsregionerna.
– Vi måste sträva efter marknadshyror i hyresbostäderna och då inte bara begränsa det till nyproduktion. Det måste ske en övergång till marknadshyror i hela beståndet, säger Harry Flam.
En modell som föreslås i rapporten är att befintliga hyresgäster ska få bo kvar med sin bruksvärdeshyra men att det ska finnas möjlighet att frivilligt välja marknadshyra mot att man får kompensation från hyresvärden.
– Det vore en framkomlig väg att göra det möjligt att upprätta frivilliga avtal mellan hyresgäst och hyresvärd om en kompensation för att man accepterar marknadshyra. Det skulle kunna öka flyttbenägenheten, säger Harry Flam.
De kreditregleringar som har genomförts får tummen ned av Harry Flam. Han anser att de är illa riktade och slår mot dem som har svårast att komma in på bostadsmarknaden.
– Det är inte lätt för unga att lägga upp den kapitalinsats som behövs för att köpa en bostad efter de kreditrestriktioner som har införts. Det hade varit bättre med en reducering av ränteavdragen men de borde ha införts för länge sedan, i samband med att man sänkte fastighetsskatten, säger Harry Flam.
Det som i stället skulle kunna skapa förändring anser han vara en höjning av fastighetsskatten på småhus – och för bostadsrätter vill han höja skatten ordentligt.
– Det vore den bästa åtgärden. Fastighetsskatt drabbar alla som har en bostadsrätt, inte bara dem som har lån och inte bara dem som är nytillkommande på bostadsmarknaden. Om syftet är att kyla av prisutvecklingen och löneutvecklingen så vore det mest rättvist. Då hade man inte behövt införa kreditrestriktionerna, säger Harry Flam.
Mikael Jansson är vd på Manpower Group, ett företag som genom sitt arbete med uthyrning och rekrytering står arbetsmarknaden nära. Totalt under ett år placerar företaget bara i Sverige 20 000 personer i arbete.
– Rapporten bekräftar vad vi själva upplever samt vad jag får höra av våra kunder. Vi får samma indikationer från de egna rapporter och undersökningar vi genomför. Våra siffror visar att 42 procent av företagen har svårt eller mycket svårt att hitta rätt kompetens. I Svenskt Näringslivs rapport ser man tydligt att bostadssituationen är en starkt bidragande orsak till detta, säger Mikael Jansson.
Han ser dessutom att problemen inte enbart finns i storstadsregionerna utan är i allt högre utsträckning ett problem som drabbar hela landet.
– Vi ser problemet även städer som Linköping, Norrköping och Västerås. Vi har cirka 300 000 arbetslösa i Sverige i dag och ändå finns det omkring 100 000 lediga jobb. Människor får svårare och svårare att bosätta sig på de platser där jobben finns, säger Mikael Jansson.
Men problemet gäller inte enbart företagen och deras möjlighet att attrahera utbildade medarbetare. För att tillväxt och utveckling ska ske måste även andra yrkesgrupper ha möjlighet att attrahera sig på orten, resonerar Mikael Jansson.
– Om nu högutbildade personer, som har hyfsat höga ingångslöner, har svårt att etablera sig, hur är det då inte med andra yrkesgrupper som också behövs. Ett samhälle är beroende av många olika yrkesgrupper, även lågutbildade. Men för deras del är det ännu svårare att hitta en väg in på bostadsmarknaden. Det blir en ond cirkel, säger Mikael Jansson.
Som rekryterare ser han även ett problem på det individuella planet för de människor som har svårt att hitta bostäder.
– Att kunna flytta hemifrån är en del av den personliga utvecklingen. I dag tvingas allt fler bo kvar hemma hos sina föräldrar. Det kan vara förödande för den personliga utvecklingen att inte kunna skapa sig ett eget liv förrän närmare trettioårsåldern och ett alltför sent inträde i vuxenlivet är också något som inte alltid ses med blida ögon av arbetsgivare. Rekryterande företag vill se ansvarstagande människor som har förmågan att skapa sitt eget liv, säger Mikael Jansson.
Han vill även rikta en varning och en uppmaning att komma tillrätta med problemen snabbt – det börjar helt enkelt brinna i knutarna.
– Vi toppar konjunkturen just nu enligt alla prognoser. Vi kommer förmodligen att se en lågkonjunktur inom kort, och med den följer i regel en arbetslöshet. Då kommer utmaningarna att framträda med all kraft. När ett företag på en ort måste säga upp så kommer dessa människor att få oerhört svårt att röra på sig och ta jobb på andra orter, säger Mikael Jansson.
Omställning och yrkesväxlingBostadsbristNäringsliv