Under de senaste 20 åren har andelen kvinnor i börsbolagens styrelser nära sexdubblats och nådde för första gången 40 procent i de största börsbolagen 2024 enligt Allbrights nya rapport. Det är ett glädjande besked för jämställdheten och ett bevis på att utbildning och kompetens har bättre effekt än kvoteringslagstiftning.
I andra AP-fondens Kvinnoindex mäts andelen uttagna examensbevis i ett antal utbildningar som är vanliga för styrelseledamöter, det handlar om civilekonomer, civilingenjörer och jurister. Sedan 1980 har andelen examensbevis som tas ut av kvinnor i dessa utbildningar ökat från 20 procent till nära 50 procent år 2024. Ökningen av antalet kvinnor i styrelserummen kan alltså ses som en effekt av att fler kvinnor utbildar sig i relevanta utbildningar för styrelseuppdrag.
Det är bra att Sverige går före och visar att det går att öka andelen kvinnor i styrelserummen utan kvoteringslagstiftning.
Utvecklingen är ett styrkebesked från näringslivet, utbildningssystemet och kvinnorna. Börsbolagen ser till kompetens och fångar upp de personer, oavsett kön, som kan bidra med kunskap, erfarenhet och perspektiv. Det är så det ska gå till.
Det är bra att Sverige går före och visar att det går att öka andelen kvinnor i styrelserummen utan kvoteringslagstiftning. Företagens långsiktiga arbete för jämställda styrelser med fokus på kompetens och erfarenhet har haft en tydlig effekt.
Svenskt Näringsliv har sett den här trenden under en längre period. Frågan har inte varit om utan när kvinnor skulle nå 40 procent av styrelseposterna.
Kvinnor innehar allt högre positioner även i andra delar av näringslivet.
Det är heller inte enbart i styrelser som trenden är positiv, kvinnor innehar allt högre positioner även i andra delar av näringslivet. Idag utgör kvinnor 37 procent av cheferna i näringslivet och bland de nyutnämnda cheferna 2023 uppgick samma siffra till 41 procent. Det bådar gott för den fortsatta utvecklingen av kvinnor på ledande positioner i näringslivet.
Jämställdhet på arbetsmarknaden